Форум "Природа": С мълчанието си Агенцията по горите допусна да се стигне до антиправителствен протест

Ако управляващите се поддадат на лобистките искания на „Зелените“, ще е фатално за правителството и ще докаже неспособността му да се противопостави на група екстремисти, твърди неправителствената организация Форум "Природа" по повод инсценирания в някои медии скандал с почистването на сечище на Витоша.

"Във вчерашната пресинформация от Форум „Природа“ заявихме, че разполагаме с факти и документи, които опровергават извършващата се мащабна манипулация от страна на псевдоеколози, разпространяващи лъжи за унищожена млада гора на Витоша.
Очаквахме, че Изпълнителната агенция по горите в лицето на шефа си инженер Тони Кръстев и ресорния зам.-министър Георги Костов, ще обърнат внимание и ще покажат цялата документация за така наречения скандал на Витоша", казаха днес от организацията.

Ето какви са фактите според Форум "Природа":

След проведен публичен конкурс и изтичането на законовите срокове за обжалване, на 30 октомври тази година Столичното подразделение на Държавното горско стопанство е подписало договор с фирма с предмет „Продажба на стояща дървесина на корен“, прокарване на извозен път и почистване на сечище (виж факсимилето). Всичко е съгласувано с Районната инспекция по опазване на околната среда в столицата.
Това е рутинна процедура, защото от почти 15 години горските работници се мъчат да ограничат разпространението на корояда. Той е унищожил почти всички смърчови гори на Витоша и са застрашени останалите иглолистни дървета в планината.

Тези дейности се извършват във всички планини у нас и са публични. Никога не е имало скандал във връзка с такива обичайни процедури. Сегашният скандал се раздухва часове преди протест, който формално е представен за екологичен в защита на Рила, Пирин и Витоша, (където за всички е ясно, че от десетина години нищо не се прави). Всъщност това е организиран и подкрепен от олигархични кръгове с влияние в медиите антиправителтвен протест. Подобно нещо се случи през 2012 година и тогава не успя. Нямаше да се допусне тази ескалация на напрежението, ако ИАГ и МЗХ не бяха крили информация и бяха отговорили публично на повдигнатите въпроси. 

Форум "Природа" задава и няколко въпроса към компетентните държавни институции:

1. Защо още в петък, когато е извършвана проверка от няколко инстанции по сигнал на активиста Белев, от ИАГ не обясниха съвсем простичко, че във връзка ограничаването на корояда и голямата опасност, която той представлява, се изпълняват поредица рутинни дейности? Да разкажат на достъпен език, че има изпълнена обществена поръчка, която е съгласувана с всички инстанции, изтекли са всички срокове за обжалване и е започнало нейното изпълнение.

2. Защо ИАГ не излезе със становище, с което да отговори ясно и категорично, че това място, където допреди 15 години имаше вековни смърчови дървета, в момента е сечище с мъртви пънове и коренища? И че там няма никаква млада гора и никой не е сякал такава. Да обяснят, че на малка площ, около пътеката от хижа „Алеко“ до Меча поляна, зелени НПО са изпълнявали собствена програма за залесяване.

Тези унищожени според еколозите няколко десетки фиданки (наименованието им е подраст), са нищожна част на фона на унищожените 1100 хектара вековни смърчови и иглолистни гори на Витоша, следствие от дейността на бившата администрация на парка.
След като прокуратурата се ангажира да разследва случая с „унищожени фиданки“ и ние ще я сезираме да направи разследване:

Кой е виновен за смъртта на 1100 хектара смърчови гори на Витоша?

Кой открадна от държавата Асоциацията на парковете в България?

Кой източва 11-те дирекции на природни паркове чрез нагласени обществени поръчки, с предизвестен победител?

Откъде се финансират неправителствените организации от коалиция „За да остане природа в България“? Имат ли чужди донори?

Тези техни донори имат ли инвестиционни проект у нас?

Прокуратурата да принуди МОСВ да извади от всички безбройни комисии, които разпределят 3 милиарда и 500 милиона евро натрапените представители на чуждото НПО WWF, на което управител е жената на Тома Белев.


Разследвайки „смъртта“ на десетина фиданки, прокуратурата да провери Белев за смъртта на петимата туристи, загинали през годините докато той бе начело на ПП „Витоша“ в района на Боянския водопад, поради липса един елементарен предпазен парапет.

"Всички тези въпроси през годините са повдигани, но сега е моментът да се дадат ясни и конкретни отговори от институциите. В противен случай безобразията на „природозащитниците“ ще продължат. Въпреки сериозната медийна подкрепа и агресивните им кампании, тяхната партия „Зелените“ не се ползва с доверието на българското общество. Доказателство за това са нищожните й резултати на последните местни избори. Ще допусне ли управляващата коалиция няколко финансирани от чужбина неправителствени организации да разиграват цялата държава и да рекетират общините, бизнеса и хората?", пита в своето обръщение Форум "Природа".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"