Данък „уикенд“ мина първо сито (обзор)

С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ парламентът прие на първо четене законовите промени, с които се въвежда т.нар. данък "уикенд". Той предвижда да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени недвижими имоти или автомобили на стойност над 5000 лв., които се ползват и за лични цели. Когато промяната бе внесена в парламента, от финансовото министерство обясниха, че тепърва ще разработят методика, която да определи какъв дял от ДДС-то да се възстановява. Въвежда се задължение за компаниите да подават специални декларации в Националната агенция за приходите как се разпределя ползването на имотите и колите между фирмените и личните нужди.

Поправката срещна отпор от Петър Славов (РБ) с мотива, че често собствениците на фирми, особено малки и средни, работят и през уикенда, затова е спорна възможността да се раздели ползването на фирмено и лично. Когато представяха поправката, от финансовото министерство обявиха, че са ползвали подобна практика в други държави.
С друга промяна се въвежда данък върху поземлените имоти в урегулирани граници, които са със статут на земеделска земя. Сега те са освободени от налог.
Депутатите отхвърлиха искането на БСП да се намали на 5% ДДС за бебешките храни и стоки. Не бе прието и предложението на социалистите да се възстановява авансово платеният годишен данък на хората с минимална работна заплата, както и опитът им с тези промени да се въведе прогресивен подоходен данък.

Плащанията в брой - само до 5000 лв.

Прагът на ограничението за плащания в брой в страната се намалява от 15 000 на 5000 лв. Промяната бе направена от депутатите в Закона за ограничаване на плащанията в брой през преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, чието първо гласуване мина. Мотивът е, че в ЕС този праг е между 2000 и 3000 евро.

Според друга промяна живеещите в санирани с публични средства жилища няма да се възползват от предвиденото в закона облекчение при данък сгради. Мотивът е, че така би се получила неравнопоставеност с хората, които санират жилищата си със собствени средства.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"