Манолова: В Изборния кодекс не пише да се заключват хора (видео)

„Не ме карайте да приличам на институциите, които прехвърлиха цялата отговорност върху Изборния кодекс. Не съм институцията, която да каже кой е виновен, но това не е Изборният кодекс”. С тези думи обмудсманът Мая Манолова коментира пред "Нова телевизия” въпроса кой е виновен за хаоса на изборите.

Манолова е категорична, че в Изборния кодекс не пише да бъдат заключвани хора.

„Това е решение на председателката на ОИК. Мен ме изуми и обяснението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че полицията не е пускала хората извън зала „Арена Армеец” по нареждане на шефката на ОИК. Тогава питам в изборната нощ шефката на ОИК и шефка на МВР ли е била? Шефката на ОИК имаше самочувствието и всевластието да заключва хора”, каза Манолова.

Тя цитира математика и шеф на „Информационно обслужване” Михаил Константинов, според когото липсата на грамотност е причината за големия брой сгрешени протоколи.

По думите на Манолова е трябвало отговорните институции да вземат мерки, вместо да прехвърлят вината.

Омбудсманът коментира още, че е категорично против премахването на преференциите.

Във връзка с екшъна пред НАТФИЗ в изборната нощ, Манолова заяви: „Ако някой в изборната нощ беше помолил председателя на НС Цецка Цачева да даде позволение за задържането на Волен Сидеров, това можеше да се случи. Никой обаче не го е поискал”. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"