Учат необразовани бременни да се хранят здравословно

Бременни варненки и кърмачки от уязвими групи имат шанс да се научат да се хранят и живеят здравословно в рамките на пилотен проект на Европейската комисия “Заедно”, който стартира вчера. В него са включени пет града от Великобритания, Дания, Испания, Чехия и България, представлявана от Варна.

До юни 2016 г. участничките всеки месец ще могат да се консулират със специалисти, да пазаруват и да готвят групово, да играят гимнастика. В поликлиники и лекарски кабинети ще бъдат разлепени постери с полезни съвети. Целта е жените, които дават живот, да преодолеят вредните навици да ядат много солени, сладки и мазни храни за сметка на минималния прием на риба, пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци, витамини и микроелементи, разясни Даниела Колева, член на УС на Алианса на българските акушерки.

Съсловната организация, АГ болницата и йога клуб са партньори по проекта, който ще бъде подпомогнат от общината и здравни медиатори. Тепърва те ще търсят доброволки, тъй като стартово проучване сред 306 бременни и родилки от уязвими етнически общности установило, че близо половината нямат никаква мотивация да променят вредните си навици. 44% дори не искали да се претеглят, нито една не спортувала, а повечето робували на остарели убеждения, че кърмачката трябва да яде за двама и да пие тъмна бира, за да има повече мляко.

Освен слабата здравна култура анкетите показаха, че Варна е с най-високи показатели от градовете участници в проекта по брой на пиещите и пушещите бъдещи майки, посочи Колева. 64% признавали, че дърпат цигари, а 44% - че употребяват алкохол. Въпреки че почти всички били наясно, че майчиното мляко е най-полезно за бебето, само 62% били готови да кърмят.

“Надяваме се след финала на проекта картината да се промени към добро”, заключи Колева. В рамките на “Заедно” ще бъдат изготвени наръчник и сайт със съвети за здравословен живот на бременните и кърмачките.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"