Параходът "Радецки" гние, 8300 лв. трябват за ремонт

Дървените обшивки на легендарния плаващ музей – параход „Радецки“, прогниха и трябва да да бъдат сменени. Министерството на културата обяви дарителска кампания за осигуряване на чамов материал, от който да бъдат изработени нови пейки, стъпала и парапети, съобщава БНТ. Корабът – светиня вече е хвърлил котва за зимата, но е отворен за посетители.

Антон Руинов от Козлодуй беше довел двегодишната си внучка. Той разказа, че е участвал в първата дарителска акция за реставрация на кораба през 1966 година. "Бяхме ученици и събирахме железа от ТКЗ-то, от разни котли. Наградиха ни и отидохме с кораба до Виена“, разказва Руинов.

На шлепа, който служи като зимен пристан, в момента се извършват ремонти, които също са дарение. Корабът е технически изправен. Минал е на преглед в ДИК, но дървената му част е в окаяно състояние.

„Корабът вози до 100 човека. Трябва да се подменят стъпалата, защото се клатят, а от парапетите може да се забият трески в ръцете на хората“, каза пред камерата на националната телевизия главният механик Румен Стефанов.

Първите дарения за ремонта започнаха да постъпват. Общо трябва да се съберат 8300 лева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"