Двама мъже осъдиха прокуратурата на 7000 лева за незаконни обвинения

Двама мъже осъдиха прокуратурата заради незаконни обвинения и ще получат общо 7000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Това постанови Районен съд – Разлог. Решението може да се обжалва пред благоевградския окръжен съд.

М.З. претендирал да получи 4000 лева, но искът му не е уважен в пълния размер. Магистратите са категорични, че от материалите по делото е установено по безспорен начин, че срещу ищеца е водено наказателно производство, по което е уличен в извършване на кражба на телефонен кабел на 15 март 2011 г. в съучастие с други лица. На две съдебни инстанции обаче той е обявен невинен.

Според него в резултат на повдигнатото му неправомерно обвинение е претърпял значителни неимуществени вреди. Твърди, че още с първоначалните действия по разследването е преживял значителен стрес и тормоз. Ищецът твърди, че към онзи момент бил осъждан и силно се притеснявал този факт от биографията му да не повлияе на започналото срещу него дело, тъй като ако се стигнело до осъдителна присъда, съществувало реална опасност да бъда осъден и да изтърпи наложеното ми наказание реално в затвора. Производството срещу него продължило цели 3 години и 7 месеца - време, през което изпитвал непрекъснат страх и тревога. Не можел да започне и работа, тъй като работодателите му щом разбирали, че срещу него се води дело за кражба, отказвали да го наемат. В пълен размер е уважен искът на и другия подсъдим по същия казус И.Г., който също е бил оправдан. Той също приел много тежко образуваното срещу него наказателно производство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"