Водният проект на Пловдив тръгва отначало

Водният проект на Пловдив тръгва отначало. Сега изграждането му ще бъде в рамките на 100 млн.лв. вместо 142 млн.лв., каквито финансови параметри бяха заложени в предишния проект, спрян преди 2 години. Той бе подготвен още в мандата на предишния кмет Славчо Атанасов, след това бе коригиран, но така и не бе реализиран.

Според градоначалника под тепетата Иван Тотев в забавянето няма нищо фатално, напротив - общината е спестила над 20 млн. лв. невъзвръщаемо ДДС, тъй като тогава още не е била влязла в сила промяната на Закона за водите от 2014 г. “Тази промяна в закона ни позволява да върнем в общинската хазна 15 млн. лв. от ДДС, като част от тази сума ще бъде използвана за съфинансиране от наша страна на водния проект в размер на 9,5 млн. лв. Вече подготвяме апликационната форма и очаквам през март 2016 г. да обявим търгове по водния проект”, обясни Тотев. Той допълни, че Пловдив е една от четирите общини, одобрени от екоминистерството за пилотни водни проекти до 100 млн. лв.

Според проекта ще се подменят канализацията и водопроводната мрежа в район “Северен”, ще бъде изграден северен обходен колектор, към който ще се включи икономическата зона в община “Марица”, и ще се модернизира пречиствателната станция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"