Общинският съвет във Варна се пренареди, БСП остана без човек в ръководството

БСП и групата на "Живот за Варна" ще са твърдата опозиция в новия общински съвет, стана ясно след вчерашното му второ за мандата заседание. То стартира със сформирането на нова група "Граждани и експерти и СДС" /ГЕСДС/. В нея се наредиха влезлите в съвета от листата на Социалдемократическата партия седесари Янко Станев и Валентин Станев, Добромир Джиков от "Граждански експертен център" и отцепилият се преди 2 дни от "Живот за Варна" Божидар Чапаров, който стана шеф на групата.

За четвърти мандат, този път от нейно име, зам.-председател на местния парламент стана Янко Станев. Другите двама заместници на Тодор Балабанов са д-р Лидия Маринова от ГЕРБ и Светлан Златев от "Реформатори и патриоти".

БСП, която има петима съветници, остана свой човек в ръководството на съвета и на сформираните вчера 16 комисии. Гладкото гласуване без дебати бе прекъснато само от водача на групата на БСП Борислав Гуцанов при номинацията на Добромир Джиков от ГЕСДС за председател на комисия "Транспорт".

"В залата имаме транспортен министър, а дори не са водени преговори с него. Дайте да не гласуваме като в Дивотино", апелира той и предложи за поста ексминистъра Данаил Папазов от "Живот за Варна". Той обаче веднага си направи отвод и Джиков бе избран.

Божидар Чапаров от новата група оглави комисията по благоустройство и комунални дейности, Димитър Карбов от НФСБ - архитектурната, Кирил Георгиев и Григор Григоров от "Реформатори и патриоти" - временните комисии по опазване на околната среда и борба с корупцията, а Костадин Костадинов от коалиция "Варна" е начело на екипа по изработване на правилник за дейността на съвета.

Съветници от ГЕРБ поеха председателството на 10 ресорни комисии. Вчера местният парламент не успя да сформира други 4 - "Правна", "Обществен ред и сигурност", "Приватизация и следприватизационен контрол" и "Предотвратяване на конфликт на интереси". Причината е, че за тях не са се събрали нужните поне четирима кандидат-членове.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"