Борисов във фейсбук: От празни приказки и мечти интерконекторът е факт

Днес заедно с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова подписахме окончателното инвестиционно решение за междусистемната газова връзка Гърция – България, с което се дава начало на процеса по изграждане на интерконектора. това написа в профилната си страница във фейсбук Бойко Борисов.

Целта ни е през 2018 г. вече да трансферираме газ. Този проект е стратегически важен не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа, защото ще даде възможност за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Освен това е и основна част от Южния газов коридор, пише премиерът.

Интерконекторът е от общ интерес за ЕС, той е включен в седемте ключови проекта и има достъп до безвъзмездна финансова помощ по Европейската енергийна програма за възстановяване. Благодаря на колегата Alexis Tsipras Intl, че заедно направихме всичко възможно за интерконектора и от празни приказки и мечти проектът от днес да стане факт. Благодаря на председателя на ЕК Jean-Claude Juncker, че когато преди година поставихме въпроса, той го прие присърце. Благодаря и на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който удържа на думата си, че България няма да бъде изолирана от транзита на газ. Поздравявам и колегите от Реформаторския блок. Разполагаме с шанса да имаме много добър газоразпределителен център - „Балкан“, обясни Борисов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"