Ректорът на Русенския университет стана "Д-р хонорис кауза" на Морската академия в Констанца

Ректорът на Русенския университет /РУ/ чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев стана "Д-р хонорис кауза" /DHC/ на Военноморска академия "Мирча чел Батран" в румънския град Констанца, съобщиха от ректорта. Почетното звание му е присъдено заради постигнатите високи резултати при сътрудничеството между двете висши учебни заведения.

"Присъждането на почетното звание ме задължава да насърчавам колегите и студентите от моя университет и да действам още по-активно за създаване на оптимални условия за съвместната ни дейност", е заявил в приветствието си ректорът на РУ.
Подписаният договор от 2010 г. предвижда обмен на преподаватели и студенти, общи проекти, участие в научни конференции и чествания, сътрудничество в редица направления. Военноморската академия "Мирча чел Батран" е най-старото висше техническо учебно заведение в Румъния, създадено през 1872 г.

В края на ноември т.г. проф. чл.кор. Христо Белоев стана DHC и на Казахския национален аграрен университет. Контактите между двата университета са от 2011 г., когато е подписан договор за сътрудничество и развитие. В момента ректорът на РУ е ръководител на петима докторанти от Казахския университет и на още трима от други научни институции в Казахстан.

Вторият мандат на проф.чл.кор. Христо Белоев изтича и той не може да се кандидатира отново. След местните избори ректорът беше избран за председател на Общинския съвет в Русе.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Каламов

Този уебсайт използва "бисквитки"