В Синеморец завъртяха бизнес с мигранти

В ромското гето къпят и хранят бежанците, купуват си коли, за да ги превозват. Четирима арестувани, взели 1000 евро от иракчани

Ромите от култовия курорт Синеморец, са завъртели бизнес с мигранти. Под предлог, че ходят за гъби в гората или че са загубили конете си, те бродят по пътеките и търсят бежанци. Предлагат им подслон, чисти дрехи и хляб, след това пробват да ги превозят до Бургас. За целта, ромите си купували коли втора употреба, като се надявали да си "избият" вложените средства с тлъсти мизи за превозването на мигрантите, разказаха горски пред "Труд".

Двама криминално проявени синеморчани и други двама техни съселяни бяха спипани през уикенда да превозват шестима иракчани от кюрдски произход с два автомобила. Каналджиите се пробвали да заблудят граничните, но не успели и били отведени в ареста в град Царево. Пред полицаите си признали, че натоварили иракчаните от бивак до разклона за къмпинг „Нестинарка”. За целта, шестимата бежанци им платили 1000 евро. Мъжете от Синеморец с иницали З.П., И.Г., И.И. и В.К. са задържани за срок от 24 часа, като е образувано бързо полицейско производство за каналджийство, а шестимата чужденци са отведени в сектор „Миграция” към ОДМВР – Бургас. Единият от превозвачите бил без книжка и неправоспособен, заради извършено преди няколко месеца нарушение.

Още 12 мигранти са били заловени през уикенда. В центъра на град Камено, полицаите спипали каналджия с лек автомобил „Опел Астра”. Мъжът - на 27 години, криминално проявен от София, е превозвал седем афганистанци. Други петима афганистанци пък били засечени по автомагистрала „Тракия”, в посока Сливен. Те вървели сами, пешком, с раници на гърба. В района на 365-тия километър на автомагистралата били спрени от патрул на РУП Карнобат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"