Цветан Цветанов: Новият правосъден министър няма да е от ГЕРБ, а експерт

Бъдещият министър на правосъдието няма да е член на ГЕРБ и ще е експерт. Това обяви във Велико Търново зам.-лидерът на партията и депутат от старата столица Цветан Цветанов.

"Търсим кандидат, който може да получи подкрепата на почти всички парламентарно представени групи. Реформите в съдебната система трябва да се провеждат в сериозен диалог, както с Министерството на правосъдието, така и от всички парламентарно представени групи. Убеден съм, че това, което предложи премиерът Бойко Борисов ще бъде най-доброто.Съвсем скоро ще бъде предложен и избран бъдещият министър на правосъдието", заяви Цветанов.

Той поясни, че е е възможно това да се случи още тази седмица. "Премиерът Борисов участва в тези преговори. Ежедневно разговаряме по темата, дори в понеделник бяха проведени още разговори с потенциални кандидати. Към момента няма лице, което да бъде официално обявено. Новият министър няма да бъде член на ГЕРБ. Залагаме на чисто професионалната експертиза, защото това е изключително чувствителна тема за българското общество и винаги сме казвали, че съдебната система трябва да остане независима", уточни Цветан Цветанов.

Зам.-лидерът на ГЕРБ е убеден, че трябва да се заложи на профил, който отговаря на очакванията на всички парламентарни групи и обществото. Цветанов информира, че са водени разговори с трима души. Двамата от тях са действащи магистрати.

"От това, което е заявено от Меглена Кунева и Божидар Лукарски, като лидери на двете основни формации в РБ, аз съм спокоен за мнозинството. Това по никакъв начин не изключва ДСБ от управлението на страната, въпреки заявката за опозиция.Заместник- министри, областни управители, зам.- областни управители, председатели на агенции са членове на ДСБ и те остават в управлението. В тази посока смятам, че това е несериозно твърдение, че си в опозиция. Излиза, че едната ти ръка е в управлението, а другата в опозиция. Това е несериозно", смята Цветанов.

Според него това, което се случва в страната е много объркващо. "Не знам дали има политолог или специалист, който да даде правилният отговор, защото за първи път в историята на България има такава ситуация- хем заявяваш опозиция, хем да участваш в управлението", каза Цветанов.
Той е категоричен, че всяка политическа сила със своите представители в изпълнителната власт покрива очакванията на своите избиратели и целите, които се поставят в едно управление. "Те са действащи членове на ДСБ и към настоящия момент си остават такива, което означава, че твърденията на Радан Кънев, заявявайки, че е в опозиция, не са истина", добави Цветанов.

По думите му вече има спокойствие и нормален политически диалог в парламента. "Удовлетворен съм, защото тези стъпки, които предприехме, бяха немислими преди 6 месеца въобще да бъдат поставени като дискусия и да се търси широк парламентарен консенсус. Имаме разделение на ВСС на колегии, което означава, че удовлетворяваме исканията и желанията и на съдиите да избират съдиите, прокурорите да избират прокурорите. Имаме премахване на тайното гласуване, което беше немислимо, имаме вече пряк избор, 2/3 от парламента да могат да гласуват за парламентарната квота. Това е безспорен успех", убеден е Цветанов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"