Протест "Не сме овце да ни стрижат" срещу скока на данъците в Сливен

"Нека покажем, че не сме овце да ни стрижат!" - с този апел Гражданско обединение за Сливен /ГОС/ призова сливенци да се включат в протест срещу двойното увеличение на имотния данък и поскъпването на данъка за МПС. Организаторите призовават недоволните да се съберат пред сградата на общината в петък, 18 декември, когато местният парламент трябва да гласува скока на данък сгради от 1,6 за жилищните и 1,9 за нежилищните имоти на 3,2 промила и за двата вида имоти, както и 15-процентното завишение на данъка за автомобилите. От ГОС настояват администрацията да потърси алтернативни източници за постъпления.

Срещу предложението на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/ за новите налози остро реагираха в декларация и от БСП. Социалистите заявиха, че при бившия кмет Кольо Милев /БСП/ са били привлечени близо 100 млн.лева за важни проекти без да се увеличава данъчната тежест. Те посочват, че имотният данък в други градове е значително по-нисък от този в Сливен. В Стара Загора е 1,45 промила, в Ямбол - 1,89, в Бургас - 1,45, в Шумен - 1,3 за жилищните и 1,7 за нежилищните имоти.

Ден преди заявката за протеста кметът Стефан Радев обяви, че общината е в състояние на "свободно падане" и че годишно е трупала по 3 млн.лева задължения за текущи разходи. За да се сложи край на това се предлага увеличението, с което ще влязат допълнително 3 млн.лева. "Не съм особено щастлив, че започвам работата си с такива мерки, но не търсим рейтинг, решенията ни са отговорни" - заяви той и посочи, че към момента дългът на Сливен е 40 млн.лева срещу 20 млн.лева приходи годишно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"