Внесоха обвинение срещу братя бизнесмени за подкуп на полицай

Окръжна прокуратура в Търговище внесе обвинителен акт срещу братята бизнесмени Дилян (30г.) и Свилен Димови (32г.) за даване на подкуп на служител на "Икономическа полиция", за да спре проверка срещу една от фирмите им. Заедно с тях пред съда ще бъде изправен и работникът им Васко Ставрев (39г.), който осъществил посредническа роля.

Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

По повдигнатите обвинения законът предвижда лишаване от свобода до 10 год. и глоба до 15 000 лв.

Както "Труд" писа братята бяха задържани в началото на юли тази година. Непосредствено след даването на подкуп от 2000 лв. бил арестуван Дилян, а после брат му и работникът им.

От прокуратурата разкриват, че бизнесмените, които са съдружници и управители на редица дружества искали да се прекрати проверка срещу фирмата им "Къневи спорт".

Неофициално се коментира, че работник се жалил, че е назачен по програма на Агенцията по заетостта, но братята не му давали цялата заплата, която идвала от държавата.

Заради ровенето във фирмата братята решили да въздействат върху полицая, извършващ проверката, като пратили при него работника си Ставрев, който му бил съсед. Той се срещнал по комшийски с полицая и го уведомил, че ще получи 2000лв., ако прекрати проверката, гласи съобщението на прокуратурата. Според него полицаят Иван Иванов отказал и помолил госта да си ходи. Информирал шефа си в полицията и започнали раследване.

Обвиняемият Васко Ставрев търсил още няколко пъти полицейския служител и на 2 юли Дилян Димов посетил дома на Иванов. "Извадил пачка с 20 банкноти по 50 лева и обещал до седмица да плати още 1000 лв", пише в съобщението на Апелативна прокуратура. На излизане от дома на полицая Димов бил задържан, а малко по-късно и съучастниците му.

Братята Димови са с мярка за неотклонение парична гаранция от по 1000 лева, а съучастникът им Ставрев е с подписка.

Предстои делото срещу тримата да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Търговище.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"