Каналджии бягат от граничари с "пилотни" коли

Каналджиите, които превозват бежанци, вече се движат, в пакет по трима души и с по две возила. Ако бъдат засечени от граничарите, бягат с "пилотната" кола. Схемата е следната. Те пристигат в биваците на бежанците, по предварителна уговорка, с микробус, но не сами, а с двама съучастници, които се придвижват с лек автомобил. Натоварват мигрантите и тръгват към София. Ако бъдат заловени по пътя, оставят буса и се прехвърлят в лекия автомобил.

Само за един ден в общините Царево и Приморско, бяха заловени четирима превозвачи на 34 нелегално преминали границата. Товарен "Пежо боксер", натоварен с 15 бежанци бил засечен от полицаите по пътя от Царево към Бургас. Водачът бил криминално проявеният Д. Б. от София. Пред него пътували съучастниците му- двама мъже от столицата и Добринище, с "Ланчия Либра". Щом видял полицаите, Д.Б. зарязал товарния микробус, като го оставил с работещ двигател и се опитал да избяга с ланчията, но не успял. Нелегално преминалите са отведени в сектор „Миграция” към ОДМВР – Бургас, а тримата българи са задържани за срок от 24 часа, като срещу тях е образувано бързо полицейско производство за каналджийство.

Същият ден в село Веселие, край Приморско, граничарите засекли товарен "Фиат Дукато", с монтанска регистрация, управляван от криминално проявения Д.Г., 36 годишен от София. В товарното отделение на микробуса имало 19 афганистанци и пакистанци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"