Нови проверки разследват неврологични операции в болницата във Велико Търново

Министерство на здравеопазването и РЗОК - Велико Търново започнаха поредни проверки по още два случая на пациенти, лекувани от завеждащата неврохирургично отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Дафина Генова. За новите жалби е сезирано и Министерството на здравеопазването и казусите е поел зам.министър д-р Ваньо Шарков.

Скандалът с фалшиви операции тресе областната болница в старата столица вече трета седмица. Напрежението възникна след като 22-годишният Сашо Чуков се оплака, че му е извършена хирургична интервенция от д-р Дафина Генова без да е имало нужда от такава. Младият търновец твърди, че е броил близо 3000 лв, както и че интервенцията е платена и от здравната каса.

"Постъпих в болницата след катастрофа, а д-р Генова каза, че имам счупен ломбален прешлен на гръбначния стълб и трябва да се направи операция и да се налее костен цимент. Направих консултации в Плевен и София и се оказа, че нито имам фрактура на прешлени, нито е вкаран костен цимент, който съм платил", разкри Сашо Чуков.

След като се разчу за този случай, Мария Нейкова разказа публично за подобен случай с нейната 64-годишна баба Ценка Млеченкова.След инцидент през януари тази година тя била приета в болницата като пациентка на д-р Дафина Генова. Поставената диагнозата е счупване на първи ляв прешлен, а втори ляв прешлен с множество фрактури.

Д-р Генова назначила операция. Тя решила, че е нужна вертебропластика, за запълване на първи ляв прешлен с костен цимент. По време на манипулацията лекарката излязла от операционната и съобщила на близките на Млеченкова, че трябва да бъде купен още един сет с костен цимент, тъй като единият не стигнал. Лекарката обяснила на внучката на пациентката, че трябва "да дозапълни счупването на първия прешлен и да закрепи травмите на друг прешлен". Мария Нейкова се съгласила да платят консуматива като цената на един сет с цимент е 2160 лв и вертебропластиката продължила.

След интервенцията д-р Генова показала снимка, направена с личния и мобилен телефон, на която се виждали два запълнени прешлена. След време жената получила болки в кръста и се обадила на докторката. Д-р Дафина Генова я посъветвала да си купи колан. Близките завели Ценка Млеченкова на рентгеново снимка, която ясно показала, че има само един запълнен с цимент прешлен. Оказало се, че така е описано и в самата епикризата. "Питаме се защо за укрепването на един прешлен са използвани два сета за вертебропластила", коментират роднините на оперираната.

Проверка е разпоредена и за друга хирургична интервенция на възрастна жена от Горна Оряховица. Кина Недева паднала в двора на къщата и си ударила лошо главата. След постъпване в Спешна помощ е насочена към д-р Дафина Генова за консултация. Лекарката успокоила съпругът на пострадалата, че жена му няма опасни наранявания, но има мастно образуване на главата /б.а.липом/. Според докторката е доброкачествено и заради това предложила да го отстрани оперативно.

По думите на Недев, операцията е извършена, образуванието е изрязано и жена му лежала няколко дни в болницата. "Поисках епикризата и в нея прочетох "злокачествено образувание", разказва Недев.

Той реагирал остро: "Д-р Генова, нали ми казахте, че става дума за доброкачествено образувание, а тук пише злокачествено!". Докторката обаче му отвърнала че е допусната техническа грешка и че ще оправят епикризата. Така след месец на пациентката е издадена нова епикриза. В нея обаче пише, че е извършена операция, която включва отваряне на главата и премахване на част от костта. "Не са и отваряли главата, махнаха и само мастно топче", споделя Недев.

Репортер на "Труд" потърси за становище д-р Дафина Недева, която е категорична, че срещу нея се води масирана атака. "Подета се демонстративна кампания от заинтересовани лица, които целят закриване на цялото неврохирургично отделение. Някой иска да ме очерни неоснователно. Повече не мога да говоря, защото има досъдебно производство. Надявам се, че прокуратурата, полицията и съдът ще установят истината", каза д-р Недева.

Директорът на болницата д-р Стефан Филев пък коментира, че започват медицински одити и по новите излезли на яве случаи. Той обяви, че д-р Недева е била само временно завеждаща на неврохирургичното отделение, а началник вече е д-р Динко Аладжов.

"Аз съм все още шеф на отделението. Не съм получавала заповед от д-р Филев, с която да съм уведомена, че не трябва да изпълнявам тези функции. Вероятно днес е взел това решение и все още не го е свел до знанието ми", каза д-р Недева.

Според експерти от здравната каса пък правело впечатление, че много операции, които се водят като планови са правени в следобедно и в извънработно време. За многочасовите интервенции е плащано за извънреден труд.

Междувременно се заговори, че за една година лечебницата са напуснали двайсетина лекари. "Точната статистика е, че за това време съм назначил 28 лекари. 18 са напусналите. Шестима от тях са излезли в пенсия, а трима са се преместили на работа в Спешна помощ. Един е загубил конкурс, а останалите са пожелали да работят в частни лечебни заведения заради по-високи заплати", изтъкна д-р Филев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"