Мизия опразни фургоните заради скъп ток

ДИЯН МОРКИН

Мизия е мразовита и сива. По нищо не личи, че идват празници. Къщите са мрачни. Няма нито една лампичка или кукла на Дядо Коледа, който да се катери шеговито по терасите или прозорците. Единствено пред читалището е инсталирана изкуствена елха. Видът й по-скоро стряска, отколкото да създава празнично настроение, тъй като изглежда като местопрестъпление, на което са убити минимум трима души. Тя е оградена с полицейска лента, а няколко табели предупреждават, че тече 220 волта ток и е много опасно. Най-вероятно по този начин градската управа иска да опази топките и гирляндите, които се водят на сметката на кметството.

Пусти и мрачни са и фургоните, в които бяха настанени хората, които останаха без жилища след унищожителното наводнение, отнесло града преди година и половина.

„Ние май сме последните. Успях да скътам едно стайче в съборената къща и тия дни ще пренеса майка ми да живеем там. Тук не се издържа с тоя ток. За тоя месец имаме 109 лв., а в старата къща плащам по 5 лв.“, разказва 43-годишният Петър. Майка му Иванка все още живее в един от 20-те фургона. Преди два месеца от общината казали, че вече трябва да се плащат токът и водата. Веднага повечето обитатели на фургоните се изнесли, тъй като не могат да си позволят да плащат сметките. „Като скотове сме, ама какво да правим, като няма пари. В съборетината ще туря едно дърво и ще се греем, а тука в тоя фургон всичко е на ток. Аз да не съм спонсор на АЕЦ?“, шегува се Петър. Той е безработен и разчита на пенсията на майка си, която е 149 лв. Ходи да работи, когато някой го викне.

В един от фургоните все още приспива една възрастна жена. Нейната къща се намира през улицата - срещу фургона. Цял ден тя чопли по двора и подрежда, а вечер приляга във временната постройка. До Коледа и тя ще се изнесе.

На вратата на кметството вече е разлепен списък с имената на 127 души, които ще получат пари за възстановяване на домовете си.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отпусна 376 хил. лв. Сумите за подпомагане на едно домакинство варират от хиляда до близо 10 хил. лв. в зависимост от данъчната оценка на имота, уточняват от общината.

„Аз само досега съм набичил за ремонт повече от 2000 лв., а тия ми дават някакви 1000 лв. А ме карат отгоре на всичко да им давам и някакъв си конструктивен проект, за който трябва да платя още 200-300 лв. Е няма да стане“, казва Валентин. След наводнението той се е пренесъл да живее при дъщеря си, но вече му се иска да си отиде в родната къща. „Няма да забравя, като дойде водата. Викам на жената да излиза бързо, щото така се накиснахме, че протече чак на главата на Барак Обама в Белия дом“, споделя Валентин.

Голяма част от хората не са попаднали в списъците за обезщетения именно защото нямат пари, за да си извадят конструктивни протоколи. Това са над 200 семейства.

Дни след наводнението специална комисия от преподаватели от УАСГ маркира над 100 къщи, които задължително трябваше да бъдат съборени. Досега те, или каквото е останало от тях, все още са си по местата. Хората нямат пари да ги съборят. Общината също.

Берковската река укротена с 5 стени

Любомир Йорданов

Година и четири месеца след наводнението, което връхлетя Берковица през есента на 2014 г., градът още тръпне от преживения ужас. Повечето от щетите обаче са възстановени. В началото на септември 2014 г. след часове проливен дъжд пороите от Балкана препълниха Берковската река и стихията удари къщите по бреговете й. Двуетажен дом бе срутен, отнесени бяха няколко моста, наводниха се улици, къщи и дворове. Само бързата намеса на местната управа и доброволци предотврати срутването и на цял жилищен блок. Възстановяването на града и подпомагането на пострадалите започна още преди да се оттекат мътните води. Останалите без домове, семейства Гелови и Пунчеви получиха по 10 000 лева помощ от общината, а по-късно Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС им изплати суми до данъчните оценки на жилищата им. Местната управа даде и парцел за строеж на къща на двете фамилии до парк "Здраве" в града. Те обаче си купиха нови домове. Като компенсация от съдбата за преживените неволи едно от семействата - Пунчеви, спечели и 100 000 лева от лотария. Преди дни Междуведомствената комисия за борба с бедствията отпусна и 112 000 лева за подпомагане на други 37 имота. Семействата, които получават между 2000 и 6000 лева, потягат къщи и дворове. Общината вече изгради 5 стени по коритото на реката, за да предпази града от нови наводнения. В съоръженията са инвестирани около 3 млн. лева. Ще бъдат построени още две стени.

В „Аспарухово“ чакат бебе за Коледа

Кръстина Маринова

Поредно бебе ще проплаче за Коледа във фургонното селище във варненския квартал „Аспарухово”, където бяха настанени пострадали от големия потоп преди година и половина. Това ще е третото новородено оттогава, а наскоро е имало и сватба. Младоженците поискали семеен фургон за двамата, каза новата районна кметица на „Аспарухово” Калина Белмезова. Трийсетте фургона в бившето военно поделение „Сокол” приютяват тази зима 82 обитатели, като 21 от тях са деца, повечето в предучилищна и училищна възраст. Въпреки отдалечеността от кварталните школа и забавачки те ги посещават, увери Белмезова. Според нея вече има наплив от желаещи да се настанят във фургоните въпреки първоначалния отпор на обитателите им заради полевите условия. Настаняваме само останали без покрив от голямото наводнение, а и няма достатъчен социален жилищен фонд в квартала за останалите. Протести спряха тази пролет строителството на социален блок с европари, за който се намери подходящ парцел на улица „Горна студена”. Засега няма трайно решение за подслона на обитателите във фургоните, някои са напуснали и са се приютили при роднини, но веднага други потърпевши от бедствието заемат техните места, казаха от районното кметство.

Коритото на Отманлийска е почистено

Мария Кехайова

Най-пострадало от наводненията бе рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. Придошлата река Отманлийска миналата година отнесе пътя към селището и помля хижите им край риболовния канал.

Коритото и вече е почистено и продължава да се работи по обезопасяването му, каза кметът на селището Димитър Янчев. Стихията, която взе и човешки жертви по пътя към Созопол под селището, вече е минало. Общината оправи и пътя към Ченгене скеле, който е асфалтиран. Две хижи на рибари са били отнесени от стихията, но от партия ГЕРБ ги компенсирали, като им дарили две бунгала, каза Янчев.

Прочистиха 20 км брегове на Янтра край Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Основно почистване от наноси и дънери на 20 км от бреговата ивица и коритото на река Янтра около Велико Търново последва наводнението на 19 юни миналата година. Държавата отпусна 400 000 лева за проектиране на почистването. Обработен е целият речен участък в Хаинбоаз през градчетата Килифарево, Дебелец до Велико Търново.

Почистването на коритата на реките Янтра и Белица и притоците им бе належащо, за да няма опасност от наводнения. Миналото лято водната стихия заля общо 171 къщи, пътища, земеделски площи, предприятия и над десет моста в района на Прохода на Републиката. Щетите възлизаха над 15 млн. лв. До момента по различни държавни програми са отпуснати около 4 млн. лв, а наскоро Велико Търново получи и 1,8 млн. лв от европейски фонд "Солидарност", които ще бъдат за ремонт на засегната от бедствието инфраструктура.

Пораженията по залетите къщи вече са отстранени. Няма хора на фургони или в други временни жилища. Само от дарителска кампания, инициирана от кметството, бяха събрани над 150 000 лв. Раздавани бяха ваучери за строителни материали и мебели, храна, легла, бяла техника на пострадалото от потопа население.

В София чистят 84 км речна мрежа

Програма за почистване на 84 км речна мрежа има за новата година Столичната община. „По отношение на климатичните промени имаме планова и систематична политика по поддръжка на състоянието на реките в София, изграждане на корекции и поддръжка на общинските язовири и водни обекти.“ Това заяви зам.-кметът Мария Бояджийска преди дни. Всяка година общината заделя финансов ресурс и между 20 и 60 км реки биват почиствани. „Зоните, които поддържаме, са пет. През тази година беше направена една нова оценка на състоянието на р. Искър и успяхме да извършим спешно почистване на реката. Оказа се, че проводимостта, която успяхме да осигурим, е малко над 30 куб.м/с, а проводимостта, която реката трябва да има, е 120 куб.м/с“, посочи тя. Предстои корекция на дигата на р. Лесновка, с дължина 3 км и на стойност 1,986 млн. лв.. До момента е направен основен ремонт на 3 от 6-те общински язовира.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"