Пет причини да обичаш работата, която мразиш

Всеки понеделник се събуждате със свит на топка стомах. Да станете и да си направите кафе и закуска ви се струва върховно усилие. А камо ли след това да се облечете и отправите към офиса, където ви чакат куп втръснали ви до гуша задачи. Надали от това ще ви олекне, но далеч не сте единственият, който се чувства така. Особено в България, където според Евростат над две трети от хората са неудовлетворени от работата си.

Но не само у нас е така. Неслучайно интернет пространството е пълно със съвети да спрете да прецаквате живота си и да напуснете работата, която мразите, за да бъдете щастливи. Звучи чудесно! Но защо тогава голяма част от хората продължават с години да работят нещо, което не им харесва? За съжаление напускането е много повече от това да си опаковаш багажа, да помахаш за сбогом на колегите и шефа и изпълнен с оптимизъм да се отправиш към светлото бъдеще. Има няколко фактора, които не трябва да пренебрегвате при вземането на подобно решение. Ако ги обмислите внимателно, може да се окаже, че омразната ви работа всъщност никак не е лоша.

Парите

Естествено. Какво друго да е на първо място. Може да звучи банално, но трябва добре да си направите сметката колко ще получавате, ако започнете да се занимавате с нещо, което ви харесва. Вероятно сте вдъхновени от историята за монаха, който продаде своето „Ферари“. Вие обаче имате ли какво да продадете? Дали стандартът ви на живот няма значително да падне, ако напуснете, и какво ще ви струва това?

Нека бъдем честни. Чувството на удовлетвореност от работата нито плаща сметките, нито заемите, а още по-малко може да осигури образованието на децата ви. Нещо повече, нищо чудно скоро липсата на средства да ви притисне дотам, че да намразите новата си професия повече от предишната. Затова помислете добре. Ако сегашната служба ви носи стабилни доходи, може би си струва да я запазите дори и да ви е писнало от нея. Особено ако нямате спестявания, с които да покриете разходите си, ако новата работа е по-нископлатена.

Обещаващо бъдеще

Често човек се привързва към компанията, за която работи. Организационната култура му допада, колегите му харесват, работното му време е гъвкаво. Но въпреки всички предимства досадните ежедневни задължения го правят нещастен. Ако се чувствате по този начин, важно е да прецените какви възможности за развитие имате на сегашното си работно място. Може би си струва да изтърпите известно време да изпълнявате позиция, която не ви харесва, за да се докажете и издигнете до по-добра длъжност. Може пък шефът да иска всеки служител да стартира от най-ниското ниво и да мине през най-неблагодарната работа, преди да бъде повишен.

Ако случаят е такъв и възможността да се издигнете в компанията ви привлича, може би трябва временно да преглътнете егото си и да вършите работа, която смятате, че е под нивото ви. В по-дългосрочен план подобна стратегия може да е печеливша. Ако до една година няма никаква промяна, винаги може да преосмислите тактиката си.

Престиж и връзки

Казвате, че мразите работата си, но замисляли ли сте се, че настоящата ви длъжност може да е силен коз във вашето CV. Особено ако компанията, за която работите, е известна и има добра репутация. Работата за подобна организация ще обогати професионалната ви биография. Това ще направи впечатление на останалите работодатели в бранша и може да отвори нови възможности за кариера.

Със сигурност на подобно място ще имате възможност да контактувате с опитни и влиятелни хора. Опитайте се да се запознаете с тях и да им направите добро впечатление. Те биха могли да помогнат за развитието ви в бъдеще. Затова, колкото и да не ви харесва моментното положение, не вземайте прибързани решения да напускате подобна компания

Нови умения

Когато чувствате, че работата изсмуква силите ви, е трудно да останете положително настроени. Колкото и да ви е напрегнато обаче, няма как да не признаете, че научавате нови неща. Може би сте се усъвършенствали в работата си с „Ексел“ или сте се научили да правите презентации.

Всяка работа, колкото и непрестижна да е тя, дава възможности да опитате и научите нови неща. Възползвайте се от това. Така ще станете по-квалифициран и ще имате повече шансове при бъдещо търсене на работа.

Несигурност

Винаги е трудно човек да планира следващата си стъпка, ако няма ясна идея с какво точно иска да се занимава. Някои хора с лекота вземат решения, след което успяват бързо да се приспособят на новото място и се чувстват добре. Но ако на хоризонта не се задава нищо ново, няма никакъв смисъл прибързано да казвате довиждане само защото не се чувствате добре. Помислете добре какво ще спечелите. Вероятно в най-добрия случай мизерно обезщетение като безработен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мишел Гутсузян

Този уебсайт използва "бисквитки"