Кулинарна война

Наричат Франция страната на любовта и хубавата храна. Какво по-логично тогава да претендира за шампионство във второто. И какво по-нормално да отвърне на удара.

Направи го с класацията La Liste, анонсирана като отговор на нарастващото влияние на британската “50-те най-добри ресторанта”, която всяка година през лятото обявява своите фаворити. Но най-вече заради това, че в последната по традиция от първата десетка отсъстват френските мастър шефове.

Вдъхновител на La Liste е дипломатът Филип Фор, който е и президент на френската Агенция за развитие в туризма. Той е убеден, че новата класация е възможно най-адекватната, защото е базирана на близо 200 туристически ръководства от над 100 страни, но също и на различни рейтинги, включително “Мишлен”, сайта „Трипадвайзър“, в който туристите споделят впечатления, но и на самата “50-те най-добри ресторанта”. Алгоритъмът за изчисляване на всички тези фактори е създаден във френското министерство на външните работи. В крайна сметка във френската класация попадат ресторанти от 48 страни. Оказва се, че с най-много представители е Япония, следвана от Франция и САЩ. Шампионът обаче е от Швейцария. Това е ресторантът на L’Hotel de Ville в Крисие, близо до Лозана, който притежава 3 звезди от “Мишлен”. В него е царството на Беноа Виолие (44 г.), определен за най-добър готвач в света в различни класации. Мнозина наричат ресторанта храм на гастрономията с изтънчени изпипани менюта, изцяло дело на Виолие. Кухнята е класическа френска, а за високото ниво помага и перфектното обслужване. Цената на менютата е между 160 и 350 евро.

Втори в класацията на Фор е базирания в Ню Йорк Per Se, управляван от американеца Томас Келер. Той също има 3 звезди “Мишлен” и е отворен през 2004 г. Разполага с 64 места в основната зала и с 10 в дискретни сепарета. И в Per Se, както и в L’Hotel de Ville се гордеят изключетелно с листата си от вина. В нюйоркския ресторант меню за двама може да достигне цена от $642. Тук е мястото да отбележим, че Per Se е на 40-о място в британската класация.

Третата позиция във френската е за ресторант Kyo Aji в Токио. За него казват, че е най-елитният в японската столица и един от само двата там с 3 звезди от “Мишлен”. Тук могат да се опитат неочаквани неща, особено що се касае до даровете от морето. В ресторанта има места за 20 души и това е неизменно въпреки огромния наплив от желаещи. Цената може да достигне до 350 евро.

Десетката се допълва от Guy Savoy в Париж, Schauenstein във Фюрстенау, Швейцария, El Celler de Can Roca в Жирона, Испания, който и тази година бе №1 в британската класация, Kyubey в Токио, La Maison Troigros в Роан, Франция, Auberge du Vieux Puits във Фонжонкуз, Франция, и Yebisu Garden Place в Япония. Френската класация включва общо 1000 ресторанта, като пълният списък ще бъде огласен следващата седмица. В него има общо 127 японски заведения, 116 френски, 97 американски, Китай - 73, Испания, Италия и Германия са с по 50, останалите са от различни страни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Милена Вълкова

Този уебсайт използва "бисквитки"