Русия спря вноса на турски плодове и зеленчуци

От днес влиза в сила забраната за внос в Русия на турски селскостопански продукти, припомня forumnews.bg. Решението беше взето още на 28 ноември с указ на президента Владимир Путин.

Санкцията бе наложена заради свалянето над Сирия на руски бомбардировач Су-24. Общата стойност на забранените продукти възлиза на 1,7 млрд. долара годишно по данни от 2014 г., когато търговията между двете страни не страдаше от политическо напрежение.

Най-тежко ще бъде засегнат вносът на цитрусови плодове и домати. Според официалната статистика, цитирана от Интерфакс, до инцидента със самолета Русия внесе от Турция тази година 300 хиляди тона домати за 288 млн. долара и 255 хиляди тона цитрусови плодове за 172 млн. долара. Забранява се също вносът на много други зеленчуци и плодове – лук, зеле, краставици, броколи, ябълки, праскови, нектарини, кайсии, ягоди и пр. Спира вносът и на птиче месо. Няма да се допуска на руския пазар дори сол от Турция.

Според министъра на селското стопанство Александър Ткачов Русия ще замени турските стоки с доставки от Азербайджан, Иран, Узбекистан, Мароко и ЮАР.

Освен това от 1 януари турски организации или фирми, контролирани от турски граждани, нямат право да се занимават в Русия със строителство, инженерно-техническо проектиране, туристически бизнес и хотелиерство. Москва отменя и безвизовия режим с Турция. Обсъжда се предложение на Министерството на промишлеността и търговията да се наложи забрана върху вноса на 70-80% от стоките на турската лека промишленост.

За да се нормализират отношенията, Москва постави две условия: Анкара да се извини официално и да плати щети за сваления самолет и убития пилот. Турция отказа, настоявайки, че руският самолет е проникнал в нейното въздушно пространство и е бил свален законно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"