Тази нощ желанията се сбъдват, наречете си мълчана вода

Утре, на 6 януари празнуваме Кръщение Господне, Богоявление, Йордановден. Според народните вярвания това е най-магичната нощ в годината, когато желанията се сбъдват.

Според православния календар този празник ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

В момента на кръщението небето се „отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук е и названието на празника.

Според старите български традиции предстои ни една от най-магичните нощи на годината. Старите българи са вярвали, че в полунощ срещу Богоявление водата започва да „чува“ и да сбъдва!

Небето се отваря за желания

Празникът Водици (древен култ към водата, която носи началото, живота и сътворението) започва на 5-ти януари вечерта, когато в полунощ небето се разтваря и сам Бог застава на Портата и изпълнява желание.

Това е нощта на Мълчаната вода. Изнася се на открито (на терасата) съд с чиста вода, която няколко часа „мълчи“ под звездите и Луната. Всеки, който иска “сбъдване“ в полунощ, над тази вода изрича най-голямото си и съкровено желание.

Поверието гласи, че Водата и Бог го чуват и то се сбъдва.

Наричането

След Наричането оставете водата да пренощува под небето. На сутринта измийте очите си с тази вода или я изпийте.

Сред другите обичаи на Йордановден са, че ако времето е студено и сухо на 6 януари, годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Утре не забравяйте да честитите имения ден на Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данчо, Йордан, Йорданка, Теодосий.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"