Стоянка Мутафова - смях и перли

Актриса на 93, а сцената още я обича! За такава завидна участ се искат много неща, но едно е най-важно от всички - актрисата много да обича... сцената.

Стоянка Мутафова знае какво означава това. На 2 февруари, живот и здраве, ще посрещне 94-тия си рожден ден в Берлин с представление на “Госпожа Стихийно бедствие”, а дни преди това ще излезе на любимата си сцена в Сатиричния театър с представления на “Скакалци” и “Столетие мое”. И тъй като подобно усилие е като детска игра за неуморимата Стояна, на 8 януари тя ще застане и пред тв камерите за новия сезон на сериала “Столичани в повече”. При това само месец след операция на окото.

Тя не знае какво е да нямаш работа, какво е да те мързи или да мрънкаш, че си преуморен. Знае обаче как се става любимец на публиката: първо - с работа; второ – с работа; трето - с много работа.

А какви са любимите неща на Стояна? Смехът и перлите. На смеха е посветила живота си и продължава да го раздава и на сцената, и в живота. А перлите са онази щипка кокетност, от която има нужда една дама на 93. Такава е Стояна и в живота, и в театъра - перла в короната на здравословния смях. Има и трето любимо нещо, книгите. Дори когато зрението й бе почти съсипано от силните прожектори и лошо падане на сцената, тя не спираше да чете с помощта на огромна лупа.

Както казват хората, Мутафова е “жена от сой”. Носи си творческата мая по рождение. Каква друга освен образована и артистична да бъде дъщерята на учителка по гръцки и латински и баща полиглот и драматург на Народния театър?! Затова завършва и класическа филология в СУ “Св. Климент Охридски”, и актьорско майсторство в тогавашна Държавна театрална школа в София. А името й е записано със златни букви сред основателите на Сатиричния театър.

Името ли? Защо, ще попита някой, толкова интелигенти родители кръщават детето си с толкова обикновеното “Стоянка”. Хм, “к”-то е плод на грешно напечатан афиш, но актрисата си го харесва и така си остава досега - за късмет. Иначе е родена като Стояна-Мария. А приятелите и колегите й подобаващо нежно се обръщат към нея: “Стояно!”

През 60-те, 70-те и 80-те години, когато забавленията бяха малко, но не виртуални, Стоянка Мутафова бе царицата на смеха в онази незабравима компания на Нейчо Попов (неин съпруг), Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Константин Коцев, Хиндо Касимов, Васил Попов... все покойни царе на смеха. Още не може да прежали приятелката си Невена Коканова, но пък й остана приятелството с Адриана Андреева, с която вече 25 години играят своите спектакли. С нея и “Госпожа Стихийно бедствие” ще бъдат и в Берлин, Мюнхен и Нюрнберг от 2 до 8 февруари.

До Стояна неизменно е и нейната дъщеря, актрисата Мария Грубешлиева - Муки. От нея разбирам, че след представлението в Берлин ще отидат в българското посолство, където вече подготвят изненада за рождения ден на Мутафова.
“Понякога мама се чувства уморена, но никога не се оплаква. Случвало се е на по-млада възраст, но сега няма този навик. Дори да падне духом, бързо се изправя. Не може да стои вкъщи, става нервна, липсва й сцената. Тя е феноменален случай, като се качи там - падат поне 15 години от възрастта й. Чудо някакво! Като знае, че е ангажирана, се чувства добре. Още има тази невероятна необходимост от сцената, а публиката продължава да я обича. Плаши се единствено дали ще може да продължи”, споделя Муки.

По празниците, вече виждаща прекрасно след операцията на по-болното око (предстои и втора корекция), Мутафова прекарва повече време вкъщи. Гледа телевизия - огромно удоволствие за нея. Дори прекалява, мъмри я дъщеря й. Но Стояна не е всеядна - почитател е на каналите, излъчващи опера и класическа музика. А сега вече се настройва за предстоящите снимки и представления.

През 2012-я, когато Стояна навърши 90, публиката изведнъж осъзна колко много е това за един актьор. А актрисата отвърна със смях и... още роли. Преди премиерата на “Столетие мое” я попитах не изпитва ли умора. А тя отвърна: “Не. Абсолютно никаква! Има дни, в които ми става неудобно. Викам си, чакай, на колко съм години, какво търся по сцените, да не би да ми се подиграват хората? Винаги се подценявам и това е по-добре, отколкото да се надценяваш. Не обичам хора, които лягат на славата си, чуждо ми е. Така че понякога си казвам абе, защо не взема да се прибера вече вкъщи. Ама прибера ли се и… нещо не мога.” И така е досега.

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

Връзката ни е кармична

Мама е много силен дух. Не се предава. Толкова съм привързана към нея. Не сме просто майка и дъщеря, връзката ни е кармична - не можем една без друга, но и една с друга не можем. Съдба е, това е обяснението ми за нас двете. За годините си е изключително силен човек. Само като отвори вратата, само като я погледна и вече знам какво ще каже, как се чувства. Има ли работа, тя е усмихната, лъчезарна.

Мария Грубешлиева-Муки, актриса и дъщеря на Стоянка Мутафова

Стояна е Космос!

Обидно е да ме карате с няколко изречения да определя Стоянка Мутафова. Стояна е Космос! Свидетел е на няколко Българии, човек с три-четири образования. Почти на 94, напълно с разсъдъка си! Не спира да ме изненадва с нови истории, информации, роли. Прекрасен, енергичен, образован човек. Нека бъде все по-усмихната, все по-витална.

Любо Нейков, актьор и продуцент

Феномен! Играе в 8 пиеси на тази възраст

На 2 февруари ще играем “Госпожа Стихийно бедствие” за 1010-и път. 54 години съм на сцената, но такъв феномен не помня! Господ ми даде този шанс 25 от тези изминали години да играя със Стояна. Още помня как започнахме с “Дамско ръкоделие”, а после направихме още “Безумната лейди Джули” и “Госпожа Стихийно бедствие”, които продължаваме да играем.

Стояна на първо място ми е много, много, много добър приятел! На всяко представление е различна, никога не знаеш какво ще ти поднесе, какво ще измисли. Голям човек! Феномен, който трябва да се изследва - осем пиеси играе на тази възраст! Случва се понякога да забрави текст, но веднага се сеща, приближава се и тихично ми казва: “Адриано, трябва да върнем сцената!” Абе, как ще я върнем, представлението върви, изумявам се аз. Но... връщаме и правим сцената, както трябва да бъде. Много я обичам.

Адриана Андреева, актриса

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Виолета Цветкова

Този уебсайт използва "бисквитки"