Врачанско в леден капан, хората да не излизат

Врачанско е сковано от лед, а властите предупреждават Ситуацията е изключително тежка, каза кметът на общината Калин Каменов, предаде "Фокус"."Обледяването е сковало целия град. Заради ниските температури улиците, дърветата и всичко в града е заледено", обясни той.

„Тролейбусният транспорт в града е спрян, заради обледяването на контактната мрежа. В момента екипи работят по размразяването на жиците и кабелите, по които се тролейбусите се движат. Осигурили сме автобуси, които покриват линиите на тролейбусния транспорт”, каза още Каменов и допълни, че очаква след 10.30 часа тролейбусите в града да се придвижват нормално.

Затворени са и училищата в града. „В общината са преустановени учебните занятия. Заради риска от травми и обледяването с Регионалния инспекторат по образованието взехме решение денят за всички ученици да бъде неучебен”, каза кметът.

Каменов посочи, че се очаква подобрение на метеорологичната обстановка, но в случай, че това не се случи, е възможно учебните занятия да не се провеждат и утре. Каменов увери, че към момента няма постъпили сигнали за проблеми с електрозахранването на територията на общината.

И днес в сила е жълт код за опасен вятър в Северна България и част от Черноморието. Пътната обстановка в страната е усложнена, като на места има затворени пътища.

Временно е ограничено движението на всички моторни превозни средства по път III-204 Разград - Попово в и II-49 в Разград-Търговище, в посока Разград поради обработка на пътната настилка против заледяване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ).

12 хиляди без ток

12 000 абонати на ЧЕЗ са без електричество в Монтана, Враца, Ловеч и Плевен, над 30 населени места са без ток .Това каза за „Фокус” говорителят на ЧЕЗ Борислава Луканова.

„Проблеми с електроразпределителната система има в Монтана, Враца, Ловеч и Плевен”, каза тя. По думите й, проблемите са заради обледявания, счупени стълбове, скъсани проводници и счупени изолатори.

Населените места без електричество са над 30. „Община Плевен - село Горталово и село Ралево. Община Червен бряг- село Сухаче, Лепица, Горник и село Бресте. Община Троян- село Чифлик и с. Бели Осъм”, обясни тя. Луканова каза още, че в Община Монтана населените места без електричество са Крапчене, Липен, Николово, Стубел, Сумер, Трифоново. „Община Лом- Добри Дол и село Сливата. Община Берковица-село Гаганица. В Община Бяла Слатина селата без електричество са Бъркачево, Враняк, Габаре, Попица, Соколаре и Комарево. Община Враца- село Баница, с. Върбица, Голяма Пищане, село Мало Пещене, село Обходен. Община Криводол са селата . Краводер, с. Пудрия, Уровене и село Големо Бабино”, посочи Луканова.

85 школа в дървена ваканция

Тежка е ситуацията В 85 училища в страната е преустановен учебният процес поради влошена пътна обстановка, допълниха от Министерство на образованието и науката. Освен във Враца, школа няма да отварят и в област Добрич, Монтана, Плевен, Разград, Силистра и Търговище. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"