Експерт: Реално няма да има ръст на пенсиите тази година

На практика ръст на пенсиите тази година няма да има, а промените, които бяха направени през изминалата година в социалната сфера не са реформиране, твърди бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

По думите му през тази година практически ще има замразяване на пенсиите. Ще се запазят същите стойности, същите покупателни възможности и това е в най-добрия случай.

Според Нейков 2.5% увеличение на пенсиите от юли месец, което прави реално около 1.3% за цялата година, а точно толкова – около 1.3 – 1.4% е предвижданата инфлация.

Бившият социален министър заяви, че е много притеснен, че дори и малкото предприети стъпки от настоящото ръководство на Министерство на труда и социалната политика няма да постигнат целите, а в бъдеще се очаква да се налага да се увеличи подкрепата на НОИ от страна на държавата и бюджета.

„Какво означава това – че все повече пари от нашите данъци ще отиват за пенсии, така 2/3 от пенсиите ще идват от данъци”, посочи Иван Нейков.

Според него е скоро трябва да бъде разгледан проблемът, че не може да продължаваме с този модел на социално осигуряване.

Нейков изказа и притеснението си, че все по-често се чуват мнения за повсеместно изравняване на пенсиите – всички да получават еднакви пенсии, независимо колко и какво са работили. Това би демотивирало хората да работят и да се осигуряват, което от своя страна би взривило държавата.

„До това ще се стигне. Дай, Боже да съм лош пророк”, коментира експертът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"