Затворник оценил своя картина за 25 000 лева

Осъденият за убийство на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов внесъл иск в административния съд за 28 хил. лева обезщетение заради нарисувана от него картина, която трябвало да участва в конкурс в Канада, а впоследствие се загубила, казаха от съдебното ведомство.

Творбата на затворника е озаглавена "Част от Африка". С размери 50 х 17,5 см. Композицията, правена в килията, е от диви животни - най-отгоре е глава на елен, под нея глава на диво прасе, под него - глава на лъв, следвана от глава на кафърски бивол. Изработена е на парче фазер, увито в платно, което след това е грундирано, изображението е изготвено с маслени бои. Тази картина и още две - "Най-добрият ми приятел" и "Копривщица", Йорданов представил за участие в световен конкурс "Надежда, прошка, възстановяване, свобода" на изобразително и приложни изкуства, в Торонто /Канада/ на 28 юни до 2 юли 2011г. Композициите не заминали за Канада, но ги включили в националния конкурс "Поколенията-образи в огледалото" и в пътуваща изложба, показана във всички 13 затвора и 6 общини в страната. В този конкурс Йорданов спечелил първо място, получил 100 лв. премия и грамота.

След приключване на конкурса обаче "африканската картина" не му била върната и той внесъл иск в съда. Искал 3000 лв. за причинени "безпокойство, притеснение, загуба на вяра в доброто и справедливото от незаконосъобразни действия и бездействия на служителите при организирането на националната изложба "Поколенията - образи в огледалото" през февруари 2011 год., и 25 000 лв. обезщетение за имуществени вреди /стойността на картината/, пише в материалите по делото.

Експерт галерист оценил въпросната картина за около 500 лева. Съдът отхвърли претенциите на затворника за такова "космическо обезщетение" като неоснователно. Решението подлежи на обжалване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Фалин

Този уебсайт използва "бисквитки"