Стрелбата с лъкове по дивеч - разрешена

Отстрелът на мечки напълно се забранява

Ловът с лъкове или с пневматично оръжие ще бъде разрешен. Това е записано в промени на Закона за лова и опазване на дивеча, внесени в Народното събрание от Министерския съвет. В момента по дивеч може да се стреля само с гладкоцевно или нарезно огнестрелно оръжие. Още в началото на миналото лято от Министерство на земеделието обясниха, че въвеждат възможността да се стреля с лък, защото използването на това оръжие има традиции у нас.

С проекта се въвежда забрана за използването на всякакви капани за улов на дива свиня извън заградените площи на ловностопанските райони. Според ловци в момента е масова практика с капани да се ловят животни в откритите ловни територии и след това да се закарват в оградени стопанства, дадени на концесии на частни лица, които после печелят от дивеча.

С други поправки се разрешава груповото ловуване на сърна, но без кучета. Срокът за лова й е от 1 до 31 октомври. Намаляват се и сроковете за лов на диви прасета, защото в момента те се отстрелват и през размножителния им период. Новият срок е от 1 октомври до 31 декември, а не както бе досега до средата на януари.
Изцяло се забранява ловът на мечки. Ако се наложи отстрел, той ще се разрешава от Министерството на околната среда.

Ловни надзиратели пък ще се грижат за охраната на дивеча. Броят им ще зависи от територията на всяко отделно ловно сдружение. Ако тя е до 50 хектара, сдружението трябва да назначи двама ловни надзиратели. Очаква се тази мярка да доведе до ограничаване на бракониерството.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Драгомир Николов

Този уебсайт използва "бисквитки"