Детето чудо Су-Бин Ли отново ще танцува в София

17-годишното дете чудо - корейската балерина Су-Бин Ли, ще танцува отново на българска сцена. През март тя изигра Одета-Одилия в "Лебедово езеро" - роля, която рядко е възлагана на момиче на нейната възраст. На 27 и 29 януари в Софийската опера ще се играе прочутият балет „Баядерка“ от Лудвиг Минкус. Като Никия ще видим отново непълнолетната корейка.

Късметът на Су-Бин Ли изгря на XXVI международен балетен конкурс във Варна, където спечели Специалното отличие в младша възраст. Там беше забелязана от директора на балета на Софийската опера - Сара-Нора Кръстева, която я покани да гостува като звезда първо в балета на Чайковски, а след това и като Никия.

Конкурсът във Варна е много по-известен по света, отколкото в страната ни. Той е първото международно състезание, на което балетисти от всички континенти могат да премерят сили и да си сверят часовника. Френските критици наричат балетната олимпиада „ковачница за звезди“. Лауреати на конкурса са едни от най-великите балетисти на всички времена - Владимир Василиев, Наталия Макарова, Ева Евдокимова, Михаил Баришников, Патрик Дюпон, Силви Гилем и т.н. От българите прочути участници са Бисер Деянов, Маша Илиева, Веса Тонова, примата на берлинската Щаатсопер - Вяра Начева, и Сара-Нора Кръстева. Боряна Петрова, Кристина Чочанова и Натали Братанова са сред младите носители на награди.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"