Технология от бъдещето спасява риби край Монтана

Технология от бъдещето ще бъде използвана край Монтана за опазване на застрашени речни видове. В криогенна банка експерти ще замразяват размножителен материал от редки риби, за да опазят богатството на водния свят, съобщиха от местната управа.

Проектът за спасяване на речните обитатели е разработен от университета в Крайова /Румъния/ и испанска фирма и ще бъде реализиран край село Крапчене. Община Монтана отдели парцел от 4 дка, върху който учени ще изградят инсталация за криогенно замразяване на два вида риби, два вида змиорки и един вид жаба. Запазените яйцеклетки ще бъдат транспортирани в подходящи за развитието им места по поречието на Дунав.

Проектът се финансира от ЕС с 1,2 млн. евро. В криобанката край Монтана ще бъдат разкрити 8 работни места. Процесът на крионика замразява при под минус 130 градуса клетки и тъкани, които се запазват, за да бъдат възстановени по-късно при подходящи условия.

С криогенезата много учени свързват и мечтите на човечеството за дълъг и дори безсмъртен живот. Над 100 души, страдащи от неизлечими заболявания, вече са замразени в криоклиники по света, с надеждата да докачат откриване на средства за лечението им.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Любомир Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"