Славчо Велков: Нападенията над жени в Кьолн са сексуален тероризъм

Нападенията над жени в Кьолн са сексуален тероризъм, придружен с грабежи, заяви експертът по сигурност Славчо Велков пред БНР и прогнозира, че явлението ще има нови прояви в Европа.

Станалото в Кьолн около Нова година е именно поради липсата на общоевропейска политика спрямо бежанците. Това е изключително опасен прецедент, защото естественият резултат беше самите германски граждани да се чувстват несигурни в собствената си страна, посочи специалистът от Центъра за близкоизточни изследвания.

"Няма съмнение, че органите на реда там не се справиха или по-скоро не пожелаха да вземат отношение, може би, тъй като не са се изправяли пред подобни казуси", допълни той. 

"Знаем вече, че се е случило на територията и на други столици, но просто нямаше гласност. Доколкото познавам от скромния си почти 30 годишен опит с работа с тези хора, искам да ви кажа, че тези, за които говорим, имат уникалната способност, първо, да комуникират изключително бързо и, второ, да се самоорганизират. За мен по-скоро това не е дейност, която е организирана от някакъв щаб, нищо подобно. Наблюдавайте ги какво правят и в мигрантските потоци и вълни", заяви още Велков.

Според него престъпната вълна е породена от усещането на нарушителите, че няма да получат санкциите, които биха получили в собствените си страни за подобно престъпление – често смърт или доживотен затвор. Способстващ фактор е и ширещото се безделие, подплатено със достатъчно социални помощи.

Ако погледнете официална статистика на полициите в тези държави, включително в Швеция, Холандия, Германия и Великобритания, ще видите, че има многократно повече сексуални посегателства, извършени от местни граждани, отколкото от т.нар. "пришълци".

В България също е имало изолирани случаи на посегателства, но основно между представители на самите мигрантски групи, обобщи експертът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"