10 жертви и поне 15 ранени при атентата в Истанбул, "Ислямска държава" зад камикадзето?

Силна експлозия разтърси центъра на Истанбул, предаде CNN Turk. Тя е станала в непосредствена близост до площад "Султанахмет", до спирка на градския транспорт, около 10:20 часа местно време. Камикадзе се е самовзривило сред група туристи, предават турските медии.

Онлайн изданието Хюриет Дейли съобщава, че загиналите са 10, а ранените са поне 15. Сред жертвите има много туристи, потвърждава областният управител на Истанбул. Пострадал е и един южнокореец, гласи съобщение на дипломатическата мисия на страната в южната ни съседка.

Мястото е една от най-старите части на града и е изключително популярно сред туристите. Синята джамия и църквата "Света София" се намират в близост до площада.

На мястото има полиция и линейки. Районът е отцепен.

Сянката на "Ислямска държава" зад камикадзето?

Появиха се информации, че "Ислямска държава" стои зад атентатора самоубиец, но официалните власти не потвърждават това.

Миналата година над 130 души загинаха при атентати в Турция

Миналата година в Турция бяха извършени две големи бомбени атаки. Повече от 30 души бяха убити при нападение на атентатор самоубиец от ДАЕШ („Ислямска държава”) в град Суруч до турско-сирийската граница през юли 2015 година.

Двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в столицата на Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. Това беше и най-смъртоносната атака в Турция. Според прокуратурата нападението е проведено от местна клетка на ДАЕШ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"