Прекратиха делото за влаковия ад при Мурсалево

Районният съд в Дупница прекрати наказателното производство срещу поляка П.С., управлявал ТИР с ремарке с мандарани, който падна на жп линията София-Кулата при село Мурсалево, а в него се удари и пламна идващата от Благоевград мотриса "Дезиро".

Инцидентът стана около 19 ч на 11 декември 2014 г. Във влака пътували 96 пътници. Тогава оцелелите пасажери обявиха за герой машиниста Димитър Христов. В последния момент, секунди преди удара, изскочил от кабината, влязъл в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат здраво за седалките. След това почнал да извежда навън изплашените пасажури от пламналите вагони. Никой не пострадал, даже и багажът на пътниците бил изнесен навреме. Машинистът беше награден.

25-тонният полски ТИР "Скания" с полуремаркето "Шмитц" се е движел със скорост от 70-75 км/ч. Когато приближил завоя на Е-79 преди Мурсалево, шофьорът забелязал как пред очите му се свлича земна маса и падат камъни от крайпътния скат, обезопасен с мрежа. За да избегне камъните, полякът се опитал да ги заобиколи, отклонил се от платното и през банкета и през ската паднал върху жплинията. При падането ТИР-ът скъсал проводник на електрическата контактна мрежа,след което ремаркето се запалило. Пламнала и влаковата композиция с близо 100 пътници.

"От обстоятелствата по делото е видно, че се касае са случайно деяние. Не е виновно извършено деянието, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на обществено опасните последици. По никакъв начин П.С. не е бил длъжен и не е могъл да предвиди, че по пътя му ще има внезапно свличане на земна маса", митивира се съдебинят състав. Решението може да се обжалва от пракуратурата пред кюстендилския окръжен съд.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Фалин

Този уебсайт използва "бисквитки"