Фигури на соцлидери и любими актьори тръгват на турне из България

28 фигури в естествен ръст на вождове от епохата на социализма и любими български актьори и певци потеглят на турне из България. Те са част от първия у нас Ретро музей, който бе открит на 1 май миналата година във Варна.

Върху площ от 4 дка в Grand Mall собственикът Цветан Атанасов изложи част от събирани в продължение на 20 г. хиляди предмети от бита, за които навремето се виеха опашки в "Кореком", "1001 стоки" и "Мототехника". Музеят веднага бе поканен на турнета в Сочи и Истанбул, но мисията се оказа невъзможна заради огромните обеми на колекцията, включваща и 52 напълно реставрирани соцавтомобила. Затова Атанасов решил да обособи част от експонатите в Музей на восъчните фигури, с който да обиколи страната. "Интересът е голям, 80% от посетителите на Ретро музея до момента са нашенци от вътрешността на страната. А фигурите се местят лесно за разлика от колите", обясни пред "Труд" колекционерът.

Първата спирка на пътуващата експозиция ще е в един от моловете в София. До 2 седмици към столицата ще потеглят Тодор Живков, Леонид Брежнев, Ленин, Сталин, Николае Чаушеску, Че Гевара, Фидел Кастро, а компания ще им правят Георги Парцалев, Тодор Колев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Коста Цонев, Петър Слабаков, Емил Димитров и още куп любими на няколко поколения българи актьори. Фигурите им всъщност са силиконови, защото восъчни в цял свят не се правят от много време, поясни Атанасов.

Приликите обаче са поразителни, а за турнето към колекцията ще бъдат прибавени още 3 експоната - на живи знаменитости. За варненци остава утехата, че на опразнените терени в Ретро музея ще бъдат изложени още няколко реставрирани и лъснати до блясък соцвозила - "Трабант 600" и "Москвич 403" от 1960-1961 г., един от първите модели "Лада 1500" от 1971 г., "ЖУК" и "Волга". Големците и любимците на народа ще се върнат по местата през лятото, тъй като доста туроператори вече са включили музея в програмите на клиентите си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"