Три партии "се борят" за НДК

Три партии, които са представени в парламента, се очаква да имат партийни форуми през април.

БСП и ДПС ще си избират нов лидер, а в АБВ ще приключи цикъл от отчетно-изборни, който трябва да завърши с партийна конференция.

Ръководствата на формациите вероятно ще трябва да се разберат за датите, в които ще провеждат форумите си, тъй като всички се очертава да бъдат в НДК.

По принцип конгресите на столетницата, на които се избира нов председател, се провеждат в зала 1 на двореца на културата и продължават два дни. ДПС и АБВ традиционно ползват по-малки зали за форумите си.

Най-вероятно 49-ият конгрес на БСП, с който ще приключи пълният цикъл отчетно-изборни конференции на партийните организации, ще бъде на 16 и 17 април. Точните дати обаче ще бъдат определени на пленум на „Позитано“ 20 другия уикенд, като някои социалисти не изключват възможността форумът да бъде отложен с една седмица и да се проведе на 23 и 24 април - Лазаровден и Цветница. Причината - столетницата има около 6700 низови организации и на места може да има забавяне с избора на местен лидер и делегати за конгреса.

Очаква се в битката за БСП да се включат сегашният председател Михаил Миков и Драгомир Стойнев, както и евродепутатката Илияна Йотова. Преди празниците се смяташе, че Миков няма конкуренция за поста, но според социалисти през последните дни се наблюдава промяна в настроенията в партията. Сред някои членове има недоволство, че Миков засега отказва да води преговори за обединяване на левицата, което да мине през обща кандидатура за президент. Идея за такъв диалог лансираха и бившият лидер на БСП Сергей Станишев, и настоящият председател на АБВ Георги Първанов.

ДПС ще трябва да си избере нов лидер след неочакваното отстраняване на Лютви Местан от всички постове и изключването му от партията. Засега не е ясно дали следващият председател на ДПС ще бъде посочен от Ахмед Доган, или ще се избере при състезание на няколко кандидатури. Според запознати при свалянето на Местан шефският пост в движението е бил предложен на д-р Тунчер Кърджалиев, но той е отказал и затова се е стигнало до избиране на триумвират. Сред възможните номинирани за бъдещ председател на ДПС се спрягат имената на евродепутката Филиз Хюсменова и на кмета на Кърджали Хасан Азис.

В момента в АБВ също се готвят за пълен цикъл отчетно-изборни събрания в структурите, който да приключи през април. Макар че по устав мандатът на лидера е две години, от партията на Георги Първанов обясниха, че няма да има избор на председател. Бившият държавен глава бе избран начело на АБВ на 28 юни 2014 г. и преизбран да довърши мандата си през април м.г., след като хвърли оставка в знак на несъгласие с решения на депутатите си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Здравка Андонова

Този уебсайт използва "бисквитки"