След скандал с есемес от доносник на премиера: Нямам общо с двете каки, обяви Бойко Борисов във ВСС (обзор)

Министър-председателят скастри Лозан Панов: Атакувате ме политически

Съветът прекрати проверката по „Яневагейт“

Теч на информация от Висшия съдебен съвет (ВСС) с есемес до премиера Бойко Борисов стана причина изненадващо той да се яви в кадровия орган вчера и да заяви: „Нямам нищо общо с двете каки.“

До развръзката се стигна, след като по време на дебата във ВСС за проверката на изтеклите записи от разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов каза, че е получил есемес от премиера. Съобщението гласяло: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме.“ Такова решение кадровиците не бяха взимали. А малко преди това Панов обясни, че не било направено усилие Борисов да бъде изслушан за „Яневагейт“.

Чуха се предположения, че есемесът е пратен от член на съвета до Борисов, който го препратил на Панов.

ВСС даде почивка, а след нея стана ясно, че премиерът е на път. След минути влезе в залата.

„Започвам от вашето желание от време на време да се занимавате с политика - каза Борисов на кадровиците. - Нямам нищо общо с въпросните две съдийки. Даже, за да ме оставят на мира, си позволих да ги нарека „две каки“, което може би е обидно. Никога не съм си позволявал да казвам: Правете това, не правете това.“

Борисов подчерта, че няма вайбър, както твърди Янева. Добави и че преди време Ченалова „тревожна“ му се оплакала, че е подложена на гонение.

Няколко пъти повтори, че уважава Панов. И че когато бил блъснат от автомобил, преди да оглави ВКС, му пратил човек да му каже, че катастрофата е случайна и не бива да се отказва от кандидатурата.

„Днес получих есемес, че ме привиквате. - продължи Борисов. - Това е все едно аз да ви привикам в Министерския съвет. Аз с удоволствие ще дойда, но... това е вид унижение, да ме питате имам ли отношение към нещо“.

Борисов се възмути и че в медиите излизало, че бяга.

Думата взе Панов. Той обвини премиера, че не е подкрепил бившия министър на правосъдието Христо Иванов за промените в конституцията.

„Получих есемес от вашия номер. Защо го пратихте на мен? Грешка ли е? Направихте ли го или не?“, попита го Панов.

Премиерът стана по-рязък.

„Досега не съм коментирал вашето изказване (в което Панов призова съдиите да кажат: Не на страха - б.а.). То беше политическо. Критикувате работата на моята парламентарна група и на парламента. Вие не сте политик. От къде на къде ще ми давате акъл как да се оправям с моята парламентарна група и с промените в конституцията. Вие ме атакувате политически“, каза Борисов. После добави: „Всеки, който иска да се занимава с политика, да дойде на другия терен, да ме бие на избори и да управлява.“

След това спомена Радан Кънев, за който обясни, че искал да стане президент.

ВСС прекрати проверката за „Яневагейт“.

Кадровиците се чудят кой е предателят

Почуда кой може да е пратил есемеса на премиера обхвана кадровиците във Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера.

Пръв отговор потърси Калин Калпакчиев. Той подчерта, че съветът не е вземал решение да изслушва Бойко Борисов. После му разказа как Панов получил есемеса, в който се е цитирало искането му. „Това ни даде основание да смятаме, че е изпратено до вас от някой от нас“, каза Калпакчиев.

„Аз съм пратил на Панов това, което съм пратил. Бил съм до него (до Панов – б.а.), като е имал проблем“, каза Борисов. След това обясни, че никога не е лобирал за назначения или е натискал за дела. И запита: „Защо да остава оттенък в обществото, че се меся, като не се меся“. После се върна на есемеса, като уточни: „Аз го препратих, защото ми го прати... айде да не казвам кой“.

Камен Иванов също пита за автора. Подчерта, че изпращачът е говорил от първо лице, което било показателно, че е член на ВСС.

Дебатът продължи, а най-накрая Борисов заяви, че съобщението му е пратено от „трети човек“, който го е получил.

И призова съдебна реформа най-сетне да бъде направена.

На излизане от ВСС Панов вдигна рамене пред журналистите и каза: „Не научихме отговора на най-важния въпрос: Кой е пратил есемеса?“

"Панов, държите се като звезда светеща"

„Който ходи на пръсти, далеч не стига“, заяви Незабравка Стоева от ВСС след изказването на Лозан Панов. След това продължи: „Призовавам ви да започнем да ходим на земята. През последните два месеца се държите така, все едно сте телепортиран извън България - звезда светеща, и по никакъв начин не зависеща от процесите, които се случват в България.“

„За мен ли говорите?“, прекъсна я Борисов. Стоева подскочи и едва надвиквайки смеха на кадровиците, каза: „Не, не. Говоря за г-н Панов.“ След това, поправила недоразумението, продължи: „Нека ходим по земята. По пет пъти слушаме за речта на Лозан Панов. Постоянно си противоречите. Едно говорите, друго вършите. Недейте да изолирате себе си от всички процеси, сякаш дойдохте отнякъде и ставате съдник. Игнорирате всички. Имате подкрепа на 200 души…“

"Не е редно шефът на ВКС да нарежда на премиера"

„На практика с идването на премиера беше довършена проверката на Етичната комисия. Премиерът ясно отговорил дали е имал контакти с мен и Димитър Узунов (както твърди Янева - б.а.). Не считам, че е редно председателят на ВКС да държи сметка на премиера за действия на народни представители“, взе думата и Ясен Тодоров.

„Предлагам институционален мир - искам да прекратя това, което става“, отговори Борисов.

"Не сме викали Борисов"

След като премиерът Бойко Борисов се оплака, че „медиите гърмят“, че ВСС го вика, а той бяга, част от кадровиците се надпревариха да се оправдаят, че това не е така.

Първа думата взе Даниела Костова. Тя му благодари, че е дошъл, но подчерта, че Етичната комисия е взела решение да не бъде изслушван, а само споменатите магистрати в „Яневагейт“. Галя Карагьозова направо запита Борисов защо смята, че е бил викан. Той отговори, че научил от медиите. Соня Найденова уточни, че ако ВСС е искал да го изслуша, е щял да бъде уведомен от министъра на правосъдието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимира Георгиева

Този уебсайт използва "бисквитки"