Съдът решава да пусне ли биячите на Тодор на свобода, те продължават да мълчат за нападението

Мярката за неотклонение на братята Иван и Десислав Дамянови, които се обвинени за смъртоносния побой над 18-годишния Тодор от Враца, ще бъде гледана в съда днес. Известните като Поничките мъже отказват да обяснят действията си. Междувременно все още не е ясно от каква е точната причина за смъртта на момчето, обясни пред Нова тв говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й съдебно-медицински експертизи имат за цел да изяснят причината за смъртта.

Носел е бокс

Няма съмнение, че 18-годишният Тодор е използвал метален бокс”, каза още Арнаудова. „На този етап доказателствата са такива, че Тодор е излязъл от автомобила си, отишъл е до мястото, където са се намирали двамата братя и между тях е възникнал словесен, а по-късно и физически сблъсък. Имало е взаимно нанасяне на удари”, обясни тя. Прокурор Румяна Арнаудова уточни, че по телата на двамата братя също има травматични наранявания. Става дума за разкъсно-порезни рани, уточни тя.

Прокурор Арнаудова обясни и защо първоначално повдигнатото обвинение на двамата братя беше за причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на причинена лека телесна повреда. "В рамките на първите 24 часа от разследването прокурорът имаше единствено доказателства, които обуславяха подобна правна квалификация. Нямахме заключение на аутопсията, имахме само описание на травматичните наранявания. Става дума за общо 28 охлузвания, а охлузванията представляват лека телесна повреда по смисъла на закона", уточни тя.

Експерти на място

Освен съдебното решение, днес се чакат и резултатите от втората аутопсия на момчето, която по категоричен начин да установи причините за смъртта му.
Както Труд писа, във Враца пристигнаха експерти от ВМА, както и прокурори от Върховна касационна прокуратура. Те ще помагат да местните обвинители при разследването.

Докторите решават делото

„Решението на делото зависи от съдебно-медицинската експертиза”, коментира убийството адвокат Марковски. „Съдебните медици в България са много опитни. Всяка една съдебно-медицинска експертиза в България представлява математическо уравнение. При аутопсията се установяват конкретните повреди по органите и когато това се случи може да се установи механизмът, по който те са получени”, добави той пред Нова тв.

„Хората искат да вземат борбата срещу престъпниците в ръцете си. Може би това убийство е било капката, която е преляла чашата на търпението и хората излизат на улицата. Това е великолепно. Това, което става като човешка реакция, е инстинкт на обществото за самозащита и самосъхранение. Поводът е ужасен, но това гражданско чувство заслужава уважение”, коментира още той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"