Сензация: Картините на фалшификатор на пари - на търг

Картини на един от най-известните фалшификатори във Варна - Йордан Николов-Даката, който стана член на Съюза на българските художници, докато търкаше нара в местния затвор, бяха най-голяма част от колекцията, която бе предложена на търг вчера.

На аукциона в Двореца на културата и спорта някои от платната на Даката, известен още като Данчо Каратиста, тръгнаха от символичните 9 и 12 лева и стигнаха до 12 и 20 лева. Причината за евтинията, е че творбите в по-голямата си част са повредени, а и експертната оценка, дадена от художника Нено Белчев, не бе висока. Изложба с творби, рисувани зад решетките, наредиха и преди 2 г. за Коледа Йордан Николов и синът му Искрен, също осъден. Художникът лежа 12 г. във Варненския затвор, а двамата му синове получиха по-малки присъди след разбиване на печатницата за фалшиви пари и документи през януари 2004 г.

Колекцията от 38 картини, която бе извадена на търг, съдържаше още две платна на Боян Енев и творба на Костантин Щъркелов. Тя е притежание на частна галерия, която има дългове към Двореца на културата. Бизнесмен специално пристигна от Пловдив, за да купи Боян Енев, но за Щъркелов не се намери купувач.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"