Валежите продължават, градусите - надолу

През следващото денонощие, с преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава, прогнозират от НИМХ при БАН, цитирани от Фокус.

Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България. Още през нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили, особено в Източна България, където ще е силен, а по морския бряг и временно бурен. В Добружда, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи. Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход - сутрешните ще са максималните. Към 14.00 часа в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°, в югоизточните райони до 3°. В София – около минус 5°.

Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат. По Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа силен, по северното крайбрежие на моменти и до бурен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 12°. Вълнението на морето ще е 4, 5 бала. Температурата на морската вода е 8°-9°.Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област – значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части – силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра - около минус 8°.

В началото на следващата седмица понижението на температурите ще продължи. В понеделник в източните райони все още ще е ветровито. Ще се задържи предимно облачно, но превалявания от сняг ще има само на места и ще са слаби. Във вторник ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад. В сряда ще е най-студено. Сутринта минималните температура ще се понижат на места до минус 15°, минус 20°. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"