Павлова: 150 лева е реалната цена на винетния стикер

Около 150 лв. е реалната цена на винетния стикер. Това обяви в събота във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя припомни, че таксата бе въведен през 2004 год., като тогава е заложено годишна актуализация на цената с по 5 лв.

“Дали ние ще направим това зависи от много фактори. Ако въведем междувременно тол- системата, няма да се наложи корекция на цената. Това е един справедлив модел- чрез такса за изминато разстояние на тежкотоварните автомобили ще се компенсира необходимостта от вдигането на цената на винетките”, обясни Лиляна Павлова.

 По думите и тези средства ще се инвестират в ремонт на пътища. Министърът на регионалното развитие допълни, че повишавайки приходите, ремонтите на републиканската пътна мрежа няма да се осъществяват на принципа “кръпка върху кръпка”, а ще бъде обхваната ефективно значително по- голяма като обем площ. “Парите от винетните стикери не потъват в дупките в държавния бюджет. Средствата от тази такса са предназначени само и единствено за поддръжка на пътната инфраструктура, както е законово регламентирано”, категорична е Лиляна Павлова.

Тя уточни, че средногодишните приходи от винетки възлизат на 230 млн. лв. Приспадайки цената за производство и разпространение, както разходите за безплатни стикери за правоимащите, остават около 200 млн. лв.

„От тях около 60 млн. лв отиват за снегопочистване, а останалите са за кърпене на дупки”, каза още министър Павлова.

Относно снегопочистването, Лиляна Павлова заяви, че няма притеснения. “При минусови температури обаче солта спира да действа и използваме единствения химичен препарат, който помага за размразяването на пътищата. Осъществяваме контрол и ако се прецени, че снегопочистващите фирми не реагират достатъчно бързо или не са си свършили качествено работата, ще бъдат налагани санкции”, информира Павлова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"