Ипотеките без такса за предсрочно погасяване (обзор)

Всички ипотечни кредити ще могат да се погасяват предсрочно без такса, ако потребителят е платил 12 месечни вноски. Това предвижда проект на нов закон за кредитите за недвижими имоти, който правителството одобри вчера. Подобна възможност е регламентирана и в сегашното законодателство, но тя не важи за заеми над 147 000 лв.

Според проекта на новия закон, ако кредитът бъде изплатен преди първата година, кредиторите ще имат право на обезщетение до 1% от предсрочно погасената сума. Таксата може да е по-голяма само ако банката успее да докаже, че загубите й от преждевременното изплащане на заема надхвърлят тази стойност.

С новия закон се въвеждат европейски изисквания, чиято цел е да се постигне по-високо ниво на защита на потребителите, кредиторите и кредитните посредници, пише в мотивите на подготвения от Министерството на финансите проекта.
Банките ще приемат правила за работа с потребители със затруднения при плащането на ипотеките и ще разработят ранни показатели за евентуални рискове. Кредиторите ще информира своевременно клиентите за броя на просрочените или частично погасените плащания, общия размер на дължимата сума, както и за размера на обезщетението за забавянето.

Преди да се стигне до принудително изпълнение, кредиторът и потребителят ще могат да уговорят пълно или частично рефинансиране, промяна на сроковете и условията. След като получат проекта на договора, клиентите ще разполагат с най-малко 14 дни да решат дали да го подпишат. В контракта трябва да има подробна информация за лихвата, размера на кредита, годишния процент на разходите и общата сума, която потребителят дължи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мишел Гутсузян

Този уебсайт използва "бисквитки"