Малкият бизнес поиска да бъде освободен от данък „уикенд”

Малките и средни фирми да бъдат освободени от данък "уикенд", настоя Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес пред БНР. По думите ѝ, задължението да декларират използването на фирмени активи и за лични цели при възстановяването на данъчен кредит, няма да допринесе съществено за по-добрата събираемост, но ще натовари изключително много бизнеса.

Този данък няма смисъл да се прилага по отношение на фирми, които са с обороти 100-150 хиляди лева. Даже тези идеи на политиците, които чувахме преди време, до 100 хиляди лева оборот да бъдат освободени от ДДС, според мен това е посоката, в която трябва да се върви., каза тя.

Негулова е категорична, че малкият и средният бизнес няма да успеят да се справят с декларирането, както е описано в указанието на Националната агенция за приходите:

„Първите декларации ще бъдат резултат на консултации със счетоводни къщи, някои пък, които нямат достъп до такъв тип услуги, най-вероятно и няма да могат да се справят с декларирането, уточни председателят на сдружението.

На въпрос, дали във вида, в който е представен от НАП данък "уикенд" е предпоставка за корупция, Негулова отговори, има такива опасения, защото съществува много висок елемент на субективна преценка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"