Създават "Джесика" и за туризма

Фонд за туристическа инфраструктура с комбинирано финансиране като популярния фонд "Джесика " за градско развитие ще стартира по програма "Региони в растеж 2014-2020 ". Това съобщи във Варна регионалният министър Лиляна Павлова.

Фондът ще започне със стартов капитал от 200 млн. лева, от които 100 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, а останалите 100 млн. лева , както беше с "Джесика" - да ги мултиплицираме, да ги удвоим, а защо не и утроим с инвестиции, обясни схемата тя. Така може да се кандидатства с проекти за комбинирано финансиране - за експониране на самата туристическа атракция, възстановка на манастир, крепост и поддържане на самата забележителност с нисколихвено кредитиране.

В "Региони в растеж" през следващия програмен период има предвидени над 130 млн.лева в подкрепа на професионалното образование . Фокус са именно професионалните гимназии в страната с направления -икономика, туризъм и др. в подкрепа на бизнеса и за повече кадри и инвестиции, посочи министър Павлова. Тези средства са не само за ремонти на учебните заведения, за енергийна ефективност на сградите им, но и за специализирано оборудване на лаборатории за практически занимания на учениците, обясни Павлова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"