БСП и ДПС не бързат с вота на недоверие

Две седмици след като се разбраха да внесат заедно вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 2“, БСП и ДПС все още не са обявили точните мотиви за искането си, както и кога „ще входират“ необходимите 48 подписа, за да задвижат процедурата.

Засега е ясно, че темата на вота ще бъде провалът на правителството в сферата на здравеопазването, а днес депутати от двете партии са постигнали „сходство в позициите“ мотивите да се основават на цялостната политика на министър Петър Москов и приетите законови промени.

В левицата са категорични, че вот на недоверие заради провала в здравеопазването ще има, но първо чакали Москов да отговори на питанията им около скандала за дарените от Турция бебешки ваксини.

Няколко часа по-късно, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на образователния министър Тодор Танев заради „системни проблеми във ведомството и сектора“, от „Позитано“ 20 излязоха с позиция, че това е „бягство от отговорност“, тъй като ГЕРБ, а не друг, са наложили новия образователен закон. Според БСП той ще доведе до редица проблеми в сектора.

В същото време социалистите отново се заеха с Комисията по досиетата, като официално внесоха законопроект за закриването и. С него се предлага архивът на комисията да се прехвърли в нова структура – Институт за национална памет, който да прави проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС), но само при съгласието на проверявания, като резултатът може и да не бъде обявяван публично.

Депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ пък обявиха, че ще предложат проверка на новите кредитни милионери от КТБ за принадлежност към бившата ДС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Здравка Андонова

Този уебсайт използва "бисквитки"