Солената такса "юрисконсулт" на топлофикациите отива в Конституционния съд

Обмудсманът подготвя искане до Конституционния съд за тълкувателно решение във връзка с таксата „юрисконсулт“.

Както Труд писа, само столичната "Топлофикация" е завела 15 000 дела срещу длъжници и е поискала близо 10 милиона лева за разноски по тях. Колосалната сума се получава, когато при започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така „Топлофикация” е поискала пари за услуга, която не предоставя.

Предприемат се мерки и за искане на тълкувателно решение от Върховния касационен съд за таксата „сградна инсталация“, тъй като има противоречива практика на съдилищата, съобщи новоизбраният заместник-омбудсман Диана Ковачева в предаването „Преди всички“ на БНР.

Диана Ковачева каза, че вече се е срещала с граждани в приемната към институцията и е получила сигнали за нарушения на човешките права. Приоритет за нея ще бъде работата по разрешаване на проблемите с топлофикациите и другите доставчици на услуги. В средата на февруари институцията на обществения защитник организира кръгла маса по тези въпроси. Смятам, че въпросът може да бъде решен в сътрудничество с институциите, няма как омбудсманът, да се справи сам, обясни още Ковачева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"