Манолова води еврокомисар да види проблемите с „Топлофикация”

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете относно проблемите със столична топлофикация. Това съобщи Манолова днес.

„Във връзка с писмата от различни европейски чиновници, които бяха представяни пред българската общественост за това, че европейската директива за енергийната ефективност не е приложима към българския случай на топлофикация, аз ще настоявам, ако това наистина е така, еврокомисарят да помогне с добри практики за защита на потребителите в други европейски държави”, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че по казуса с топлофикация, ще покани еврокомисаря да посети България, за да се увери лично какви са проблемите на столичани. „Даже ще й предложа да отидем заедно на някои от последните етажи на блоковете, в които даже няма тръби, но въпреки това хората плащат сградна инсталация, каквито жалби идват многократно до мен”, заяви Мая Манолова.

За първите 100 дни са постъпили 216 жалби срещу софийската топлофикация, 129 са жалбите срещу енергоразпределителните дружества, 115 са жалбите срещу мобилни оператори, а други 90 са срещу водни дружества, отчете още омбудсманът.
Общо 2540 жалби са постъпили през първите 100 дни от работата й.

Като 1322 души са посетили приемната в София, а 2406 души са се обадили по телефона. От жалбите най-голям е броят на оплакванията на потребителите – 888 жалби по потребителски проблеми.

От институцията са отправени 125 препоръки към министри, директори на агенции, кметове и общински съвети.

„Утре предстои да внеса втората си жалба до Конституционния съд, която е срещу текст от Гражданскопроцесуалния кодекс. Текстът, който регламентира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебни процеси, без значение дали те са изплатили тези възнаграждения на совите юрисконсулти. Стандартната практика е тази, че юрисконсултите са на заплата, и че това са едни възнаграждения, които служат за неоснователно обогатяване на съответните монополни дружества, юридически лица или държавни институции”, заяви Мая Манолова. Според нея, това представлява пречка за достъпа до съд и правосъдие, за достъпа до справедлив процес на българските граждани.

„В моите срещи из страната се видях с десетки българи, които се въздържат от това да защитават правата си пред съда поради една единствена присъда, че в съдебния процес срещу някоя държавна институция, тя ще си позволи да си начисли юрисконсултско възнаграждение, което не е платила на своите юрисконсулти, но което гражданинът ще трябва да плати”, обясни омбудсманът. Тя посочи, че жалбата е стъпка и към решаване на проблемите със софийска топлофикация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"