Москов: Здравната карта не предвижда икономии, няма да се съкращават болници


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов представи Националната здравна карта в МЗ днес. Тя съдържа информация за броя на лечебните заведения, болничните легла и специалистите във всяка област на страната. На нейна база. Здравната каса ще може да сключва договори с лечебните заведения. Ако в даден регион няма нужда от конкретна болница, Фондът ще има право да отказва финансиране.

Проектът на новата здравна карта е подготвен от комисия, която се оглавява от министъра и в която участват представители на здравната каса, министерството, съсловните организации и пациенти.

Комисиите на местно и на национално ниво се доминират от държавата, като в същото време тя е най-големият собственик на болници.

Здравната каса вече няма да е задължена да финансира всички болници, които искат партньорство, както досега. „Тя не предвижда каквито и да е икономии, а привеждане на системата към реалните нужди на пациентите“, увери министърът на здравеопазването. Проектът на здравното министерство е готов и от утре ще се пусне за обществено обсъждане.

След като картата влезе в сила няма да се закриват всички излишни болнични легла. Част от тях ще бъдат пренасочени в легла за продължително лечение и рехабилитация. При представянето на картата здравният министър обеща, че джипита и педиатри няма да се съкращават.

Националната здравна карта посочва броя на лекарите и леглата, с които здравната каса задължително да сключи договор.

Съкращения има в леглата за активно лечение – хирургия, ортопедия, реанимация, акушерство и гинекология и др., и то в най-големите области. Най-драстично е свиването в столицата – общо с 1089, ако картата бъде приета в този й вид. Проектът предвижда най-драстично съкращение на ортопедиите и травматологиите – с общо 213 легла.

Следват хирургичните легла, които трябва да намалеят със 153, със 141 по-малко ще са леглата в гастроентерологиите.

Националната комисия е преценила, че в столицата има прекалено много легла за реанимация и те трябва да бъдат орязани с 83, като голямо намаление има и в клиниките по очни болести, акушерство и гинекология и кардиология.

В същото време тя предвижда да бъдат открити множество легла в градове, в които по традиция няма лекари. Целта на документа е да осигури равномерно покритие с лекари, болници и лаборатории цялата страна и здравните услуги да се поберат в бюджета на здравната каса. Така ако няма легла в големи градове това ще подтикне лекари да потърсят работа, в по-малките, обясни Москов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"