Полиция ще охранява Чинията на Бузлуджа

Поредният опит да бъде спряно нашествието на туристи към Чинията на Бузлуджа предприе областна управа в Стара Загора.

С помощта на служители на пожарната бяха монтирани 8 големи табели с надпис "Внимание! Влизането забранено! Падащи предмети! Опасно за живота!" на социалистическия паметник на връх Бузлуджа. Освен това за пореден път бе затворен с метални заварени решетки един от импровизираните входове, през който туристи се опитват да се промушват в рушащата се сграда. Уговарят се и редовни посещения на аполицаи на върха в опит да спрат посетителите.

Въпреки опасностите, които крие рушащия се от години монумент, продължава да привлича млади хора, жадни за атракции. Преди дни стана ясно, че младежи се качват дори до върха на пилона с петолъчката, с което рискуват живота си.

"След разговори с ръководството на ОД на МВР постигнахме съгласие полицейски екипи да посещават всеки ден от седмицата обекта и да следят за нарушения. Тъй като обаче там няма денонощна охрана, призовавам посетителите на Бузлуджа да проявяват повече отговорност към собствения си живот и да спазват забраната за влизане", каза инж. Ранов.

Забраната е заради опасност от падащи предмети и заради компрометираните конструкции, които са животозастрашаващи.

Този път табелите са поставени на високо с цел да не бъдат откраднати. Големите надписи с червени букви се виждат добре от всеки новодошъл. Служителите, които работиха при много лошо и студено време, за да затворят "входа", са засекли десетки ентусиасти - българи и чужденци, които напирали да влизат вътре.

От Областна администрация за пореден път предупреждават хората да бъдат внимателни, да не рискуват живота си и да спазват забраните, които са наложени единствено с цел да бъде съхранено човешкото здраве.

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е частна държавна собственост. С решение на Министерски съвет от 2011 г. той е прехвърлен безвъзмездно на БСП, но до днешна дата партията отказва да влезе във владение. В същото време монументът продължава да се руши и носи непосредствена заплаха за живота на всеки, който е решил да влезе вътре.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Славов

Този уебсайт използва "бисквитки"