Иван Гарелов: Гръцките правителства не се плашат от протести

Блокадата на границата ни трябва да се разглежда като епизод от битката на гърците, който не е насочен директно срещу България, обясни пред БНР журналистът Иван Гарелов. Според него овладяването на ситуацията е въпрос на двустранните отношения между две правителства.

"В периода, в който не сме подложени на обсада, през последните две-три години си позволявахме пренебрежителен, присмехулен, надменен начин на говорене за Гърция и гръцкото правителство - припомни Гарелов - Гърците внимателно следят нашето отношение и трудно биха простили подобно пренебрежително отношение. Когато имаш такава позиция, а след това искаш отстъпка и разбирателство, естествено е, че тогава ще те излъжат."

Според Гарелов гръцките правителства не се плашат толкова много от протести, както българските, а ги обръщат в своя ползва: "Те използват тази енергия, този плам и ентусиазъм на различните протести, които са сред най-живописните в света, в преговорите с кредиторите и по-богатите държави. Дали този номер на гръцката политика ще мине отново, ми е трудно да преценя."

Самите гърци вече имат закон, който третира като противозаконно блокирането на международни пътища, но не го спазват, обясни журналистът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"