По покана на “Вила Ямбол”: Хиляди се веселиха на Трифон Зарезан

Празникът на винпрома премина под наслов “Ямбол е вино и традиции”

Най-старата изба в добре познатия винарски регион на Южна България “Вила Ямбол” (”Винпром Ямбол”) почете Трифон Зарезан с хилядите жители от региона. Събитието премина под наслов “Ямбол е вино и традиции”, с което избата с над 90-годишна история посвети своя професионален ден на всички лозари и винари от този край. Жителите на града бяха поканени на професионалния празник, за да станат част от ритуалите, традициите и обредите, които са характерни за региона, почитани и предавани от винарите през десетилетията.

Повод за мащабната почерпка с над 2000 литра вино Villa Yambol, месни деликатеси и богата фолклорна програма бе желанието на компанията да отпразнува своето ново име и успехи с общността, благодарение на която се развива от 1924 г. насам.

“Винпром Ямбол” започнахме настоящата 2016-та като “Вила Ямбол”. Причината е само една - успехите ни освен на българския пазар вече са видни и на международните и имахме нужда от ново лице. За да постигнем своите успехи, е нужна отлична реколта, именно това прави Трифон Зарезан един от най-ценените от нас поводи за професионална гордост. Почерпката, която по традиция се прави на лозята за берекет, тази година изместихме в града, за да благодарим на всички негови жители, защото в почти всеки дом в Ямбол има или е имало наш служител, допринесъл за този успех”, с това послание стартира празникът изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов.

Основното желание на ръководството на “Вила Ямбол” бе да въведе гостите на празника в ритуалите на Трифон Зарезан. Аврамов разказа как заедно със служителите на избата всяка година почитат покровителя на лозята, като при изгрев слънце зарязват за здраве и берекет, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето на есен. Лозята се поливат с вино, а зарязаните пръчки се поставят в джоба. След това коронясват най-заслужилия от служителите за Цар на лозето, който обичаят повелява да се грижи гроздето да даде богата реколта и сочни плодове наесен.

Програмата на “Ямбол е вино и традиции” включваше известния национален ансамбъл “Българе”, който пресъздаде на живо важни за лозарите и винарите от региона ритуали, сред които обреден танц с кокошка, пита и вино и колоритното пристигане на Царя на лозето в града, който трябва да почерпи с вино своите съграждани, за да е плодородна годината. Гайдари от “100 кабагайди” отвориха сърцата на ямболии към музиката, съпровождала всяко значително събитие на българина в миналото. Организаторите изненадаха гостите си с известния Ути Бъчваров и неговото внушително “Кулинарно шоу на колела”, което впечатли с двутонно и голямо 5 метра барбекю на дървени въглища, в което бяха приготвени на живо няколко хиляди порции месни деликатеси за семействата на града.

Домакин и партньор на празника на града бе Георги Славов, кмет на община Ямбол. Сред почетните гости на избата бяха представители на местната власт и браншовите организации, сред които и Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Ямболският регион е характерен с изключителните си благоприятни климатични условия и качества на почвите за отглеждане на богати лозя и сочни гроздови плодове. Част от сортовете, които “Вила Ямбол” поддържа в този край, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите. Първата мускатова ракия в България е дестилирана именно от компанията под името “Стралджанска”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"