Съдът наложи 2500 лв. глоба за побой на учител

Районният съд в Павликени постанови 2500 лева глоба за майка от село Върбовка, която дръзнала да удари шамар на младши възпитател в местното училище. Драмата се разигра преди няколко месеца, когато Теменужка Янкова бе нахлула в двора на основното школо „Филип Тотю“ в селото и пред слисаните погледи на децата бе зашлевила Надежда Филева. 45-годишната майка на седмокласничка бе обвинена в началото на тази година в причиняване на средна телесна повреда на педагожката.

Саморазправата станала на 11 ноември миналата година . Повод за побоя била случка от няколко дни по-рано. Дъщерята на извършителката отишла на училище и започнала да блъска играещи в двора по-малки ученици. Учителката и направила забележка и я помолила да напусне двора на учебното заведение. Засегнато, момичето споделило за случката с майка си, която отишла гневна в школото, където възпитателката била с децата и и се нахвърлила върху нея с юмруци. При побоя, който станал пред очите на учениците, майката причинила кръвонасядания и отоци в областта на лицето на преподавателката.

След доклад на материалите в прокуратурата Теменужка бе привлечена като обвиняема и срещу нея в съда бе внесено предложение за административно наказание по чл. 78 А от НК,по който глобата може да бъде от 1000 лв.до 5000 лв.

Съдът не е уважил искането на защитата на Теменужка за налагане на минималната глоба заради високата обществена опасност на проявата и то пред деца. Освен солената глоба майката ще трябва да плати и 90 лева за направената по делото експертиза, ако присъдата и влезе в сила.

„След този фрапиращ инцидент в основното училище е сложена физическа охрана и пропускателен режим”, обясни кметът на Върбовка Антон Антонов, който е и председател на училищното настоятелство.

Той сподели, че това не бил първият подобен случай на саморазправа на родители с учители, но се надява, че с охраната този проблем вече е решен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"