Студенти финансират уникален комикс на "Под игото" в Русе

Студенти от Русенския университет /РУ/ ще подпомогнат издаването на сканирано копие на уникален комикс по романа "Под игото" на Иван Вазов с пари от събраните 700 кг пластмаса в кампанията за рециклиране на капачки на фирма "Епо Нова България". Това съобщиха от Студентския съвет на РУ.

Бъдещите висшисти застават зад каузата с директора на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в крайдунавския град Теодора Евтимова, след като проследяват интересната история на комикса.

Той е публикуван в парижкия вестник "L'Humanite dimanche" през 1880 г. За проучването им помага русенският клуб "Комикси" на Стоян Стоянов - Комитски. Оригиналът на изданието се пази в музея на вестника, откъдето ще изпратят материали как е издадена рядката версия на "Под игото".

Студентите се увличат от екоинициативата покрай колегите им във факултет Бизнес и мениджмънт и Аграрно-индустиралния факултет, които изработват плакати и специални съдове за капачките. Стотиците килограми са събрани за 7 месеца и носят на ентусиастите допълнителна финансова подкрепа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Каламов

Този уебсайт използва "бисквитки"